H 36η Ετήσια Τελετή Απονομής των βραβείων του Νομίσματος της Χρονιάς έλαβε χώρα στις 2 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της World Money Fair.

Από τις χιλιάδες των νομισμάτων που κόπηκαν μέσα σε μια χρονιά, μόνο 100 πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφια προς βράβευση. Στη συνέχεια, αυτά τα 100 νομίσματα κατηγοριοποιήθηκαν προκειμένου να εξεταστούν από την Κριτική Επιτροπή μας. Από τα νομίσματα που εντάχθηκαν στις 10 κατηγορίες, 1 επιλέχθηκε για το συνολικό βραβείο του Νομίσματος της Χρονιάς, Coin of the Year

Το Καλλιτεχνικότερο Νόμισμα – Αυστριακό Νομισματοκοπείο – 50 ευρώ, Χρυσό – Η Σχολή Ψυχοθεραπείας της Βιέννης – Σίγκμουντ Φρόιντ

Το Καλύτερο Νόμισμα για ένα Σύγχρονο Γεγονός – Νοτιοαφρικανικό Νομισματοκοπείο – 2 ραντ, Αργυρό – Νοτιοαφρικανικές Ανακαλύψεις: Μεταμόσχευση Καρδιάς

Το Σημαντικότερο Νόμισμα από Ιστορική Άποψη – Αυστριακό Νομισματοκοπείο – 20 ευρώ, Αργυρό – 175η Επέτειος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης

Το πρώτο μας βραβείο, για το Σημαντικότερο Νόμισμα από Ιστορική Άποψη, απονεμήθηκε στο Αυστριακό Νομισματοκοπείο για το νόμισμα των 20 ευρώ για την 175η Επέτειο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης. Το βραβείο παρέλαβε η Andrea Lang, διευθύντρια Διεθνούς Μάρκετινγκ και Πωλήσεων του Αυστριακού Νομισματοκοπείου. Λίγο αργότερα θα ξαναβρισκόμασταν μαζί στην εξέδρα για να παραλάβει ακόμη ένα βραβείο για το Αυστριακό Νομισματοκοπείο, αυτή τη φορά για το υπέροχο νόμισμα των 50 ευρώ για τη Σχολή Ψυχοθεραπείας της Βιέννης και τον Σίγκμουντ Φρόιντ. Το συγκεκριμένο νόμισμα κέρδισε το βραβείο του Καλλιτεχνικότερου Νομίσματος.
Για αυτά και για αρκετά άλλα νομίσματα που βραβεύτηκαν, οι γραφικές μας αναπαραστάσεις προκάλεσαν τον επιδοκιμαστικό ψίθυρο του κοινού. Για μένα αυτό ακούστηκε ως μια ικανοποιητική επιδοκιμασία. Είναι υπέροχο να ξέρεις ότι όλοι εκτιμούν ένα όμορφα σχεδιασμένο νόμισμα!

Τις ίδιες αντιδράσεις προκάλεσε το αργυρό νόμισμα του Νοτιοαφρικανικού Νομισματοκοπείου από τη σειρά των Νοτιοαφρικανικών Επινοήσεων. Το νόμισμα απεικόνιζε τη μεταμόσχευση καρδιάς και σχεδιάστηκε από τον Richard Stone, που παρέλαβε και το βραβείο. Μας εξήγησε ότι συνεργάστηκε με καρδιοχειρουργούς προκειμένου να διαμορφώσει τον σχεδιασμό του νομίσματος ο οποίος απαιτούσε επιστημονική ακρίβεια. Τα μέλη της επιτροπής υποψηφιοτήτων υπήρχαν διαφωνίες σχετικά με την κατηγοριοποίηση του συγκεκριμένου νομίσματος. Αν και προτάθηκε να ενταχθεί στις κατηγορίες «Καλλιτεχνικό» και «Αργυρό», τελικά αποφασίσαμε να το εντάξουμε στην κατηγορία όπου τελικά κέρδισε τη νίκη.

Καλύτερο Αργυρό Νόμισμα και Νόμισμα της Χρονιάς – Monnaie de Paris – 50 ευρώ, Αργυρό – Η Γαλλική Αριστεία – Guy Savoy

To Καλύτερο Χρυσό Νόμισμα – ΗΠΑ – 100 δολάρια, Χρυσό – Χρυσό Νόμισμα για τη 225η Επέτειο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας

Το Καλύτερο Νόμισμα Crown ( Κορώνα) – Νησιά Κουκ – 5 δολάρια, αργυρό – Η Συλλογή του Σκαραβαίου: Κόκκινη Αυγή

Το Πιο Πρωτότυπο Νόμισμα – Δημοκρατία του Παλάου – 20 δολάρια, Αργυρό – Το Πάθος για τα Μικροψηφιδωτά – Η Γέννηση της Αφροδίτης

Το Πιο Εμπνευστικό Νόμισμα – Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ – 1 δολάριο, Αργυρό – Εις ανάμνηση των 100 ετών της Πόλης των Αγοριών

Το Καλύτερο Κυκλοφορούν Νόμισμα – Κεντρική Τράπεζα της Μαυριτανίας – 20 ουγκίγια, Τριμεταλλικές Καμήλες

Καλύτερο Διμεταλλικό Νόμισμα – Monnaie de Paris – 2 ευρώ, Διμεταλλικό – Η Καταπολέμηση του Καρκίνου του Μαστού

Το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ επέστρεψε στη εφετινή Παγκόσμια Έκθεση Χρήματος για να παραλάβει 2 βραβεία για το Νόμισμα της Χρονιάς. Ο νέος διευθυντής του David J. Ryder είναι ένας γνήσιος «άνθρωπος των νομισμάτων», που σχεδιάζει να παρωθήσει το προσωπικό του σε πιο καινοτόμες κατευθύνσεις στα χρόνια που έρχονται. Μας το εξήγησε αυτό στην εξέδρα του ομιλητή κατά την παραλαβή του βραβείου για το Καλύτερο Χρυσό Νόμισμα που το κέρδισε το χρυσό νόμισμα των 100 δολαρίων για τη 225η Επέτειο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Στ’αλήθεια αρχοντικό στον σχεδιασμό του, το νόμισμα αυτό ξεχώρισε για τη μοναδική απεικόνιση της Ελευθερίας και της κλασικής εικόνας του αετού που πετά. Το δεύτερο βραβείο που κέρδισαν οι ΗΠΑ ήταν για το αργυρό δολάριο εις ανάμνηση των 100 ετών της Πόλης των Αγοριών, στην κατηγορία «Το πιο Εμπνευστικό Νόμισμα». Ο Ronald Harrigal, μέλος του Νομισματοκοπείου των ΗΠΑ για περισσότερα από 30 χρόνια, ανέβηκε στην εξέδρα μαζί με τον Ryder για την απονομή.

To βραβείο του Καλύτερου Νομίσματος Crown το κέρδισε η εταιρια CIT, για τον σχεδιασμό του αργυρού νομίσματος των 5 δολαρίων από τη Συλλογή του Σκαραβαίου, που αποτελείται από 3 νομίσματα. Αν και δεν πρόκειται για ένα τυπικό νόμισμα Crown, ο Κόκκινος Σκαραβαίος πληρούσε όλα τα κριτήρια της κατηγορίας, και εικάζω ότι η Κριτική Επιτροπή πρέπει διέκρινε σε αυτό το νόμισμα από τα Νησιά Κουκ τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά ενός Crown σε συνδυασμό με τη γοητεία πολύ περισσότερων σύγχρονων στοιχείων. Ήταν μια απρόσμενη νίκη για ένα όμορφο νόμισμα.

Άλλη μια απρόσμενη νίκη ήταν αυτή στην κατηγορία «Πιο Πρωτότυπο Νόμισμα», όπου ο συναγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος. Ενα νόμισμα με την απεικόνιση της Γέννησης της Αφροδίτης με τη μορφή μικρο-ψηφιδωτού !

Τα 5 εναπομείναντα βραβεία τα σάρωσε το γαλλικό νομισματοκοπείο Monnaie de Paris, που είναι σαφές ότι διανύει μια περίοδο αναγέννησης όσον αφορά τον σχεδιασμό νομισμάτων. Πρόκειται για μια διάκριση που δεν θυμάμαι να έχει συμβεί στα στο παρελθόν . Εύγε στους φίλους μας από το Παρίσι.

Το πρώτο βραβείο που κέρδισε το Monnaie de Paris ήταν στην κατηγορία «Το Καλύτερο Κυκλοφορούν Νόμισμα», σε μια συνεργασία για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας της Μαυριτανίας για τη μεγάλη (με τριμεταλλικό νόμισμα) υποδιαίρεση των 20 ουγκίγια. Στο συγκεκριμένο νόμισμα απεικονίζονται το εθνόσημο της Μαυριτανίας και δύο καμήλες, και είναι άψογα σχεδιασμένο συνδυάζοντας τη χρηστικότητα με την αντιπροσωπευτικότητα. Η Nathalie Pasquet, διευθύντρια Εξαγωγών των Κεντρικών Τραπεζών παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας της Μαυριτανίας.

Ήταν η πρώτη νίκη της Μαυριτανίας στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, κάτι που δείχνει ότι οποιoσδήποτε φορέας έκδοσης νομισμάτων μπορεί να κερδίσει κάποιον τίτλο στα Νομίσματα της Χρονιάς. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλοσχεδιασμένο και καλοφτιαγμένο νόμισμα.

Τα επόμενα δύο βραβεία τα οποία κέρδισε το Monnaie de Paris ήταν το νόμισμα των 2 ευρώ με τη χρωματιστή κορδέλα για την Καταπολέμηση του Καρκίνου του Μαστού, και το ασημένιο σαν «αβγό» νόμισμα των 50 ευρώ για τη σειρά της Γαλλικής Αριστείας (για τον Guy Savoy). Ενταγμένα στις με μεγάλο συναγωνισμό κατηγορίες «Καλύτερο Διμεταλλικό Νόμισμα» και «Καλύτερο Αργυρό Νόμισμα» αντίστοιχα, τα νομίσματα αυτά χαρακτηρίζονταν από κομψό σχεδιασμό που απέδιδε τα θέματά τους προσεκτικά και ξεκάθαρα.

Πιο συγκεκριμένα το νόμισμα για τον Guy Savoy προκάλεσε στο κοινό την ίδια θετικότατη αντίδραση που προκάλεσε και σε μένα όταν το πρωτοείδα. Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός του νομίσματος είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του σχεδιαστή Joaquin Jimenez και του σεφ Guy Savoy σε μια προσπάθεια να εκφράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καλλιτεχνία της μαγειρικής.

Έχοντας ανακηρύξει 10 νικητές, απέμενε το βραβείο για το συνολικά καλύτερο Νόμισμα της Χρονιάς.

Πρόκειται για το πιο περιζήτητο βραβείο στον τομέα της σύγχρονης νομισματοκοπίας. Η Κριτική Επιτροπή μας επέλεξε 1 από τα νομίσματα των 10 κατηγοριών ως το καλύτερο όλων. Όπως ήδη αναφέρθηκε, το Monnaie de Paris κέρδισε αυτό το βραβείο με τους κριτές να ψηφίζουν το εκπληκτικό αργυρό νόμισμα των 50 ευρώ για τη Γαλλική Αριστεία (αφιερωμένο στον Guy Savoy) ως το εκλεκτότερο Νόμισμα της Χρονιάς. Ως μια ξεχωριστή και συναισθηματική αναπαράσταση ενός από τα βασικά στοιχεία της ζωής, το νόμισμα αυτό συνδέει αυτούς που μαγειρεύουν επαγγελματικά και αυτούς που μαγειρεύουν για την οικογένειά τους. Λιτός αλλά ταυτόχρονα και τρομερά «δυνατός», ο σχεδιασμός αυτού του νομίσματος είναι πραγματικά σαγηνευτικός.

You may also like

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *