ΘησαυροίΙστορίεςΣυλλέκτεςΤα νέα μας

“ΔΕΛΦΟΙ” Ελλάδα, Χρυσό, €50, 2015, «mini gold»

Δελφοι- Au -99.99% A
Δελφοι, Χρυσό νόμισμα, 50 Ευρώ, 2015

Σας παρουσιάζουμε την ΝΕΑ εξαιρετική έκδοση του δικού μας Νομισματοκοπείου σε Χρυσό, 24Κ, ονομαστικής αξίας 50 Ευρώ, στην κατηγορία “mini gold” που τιμά ένα διεθνώς αναγνωρισμένο μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιας της χώρας μας, τους ΔΕΛΦΟΥΣ! Για μια ακόμα φορά, η υψηλής ποιότητας χαρακτική τελειότητα του νομίσματος αυτου, σε συνδυασμό με το μικρό τιράζ του θα το κάνει ανάρπαστο! 

Οι Δελφοί, ως έμπνευση, ως χώρος, ως ιστορια!

Δελφοι- Au -99.99% A

Δελφοι, Χρυσό νόμισμα, 50 Ευρώ, 2015

Όταν ο Δίας έστειλε, κατά τον αρχαίο μύθο, δύο αετούς, τον έναν από ο ένα άκρο και τον άλλο από το άλλο άκρο της γης, αυτοί συναντήθηκαν στους Δελφούς κι αυτό έκρινε ο Δίας ότι ήταν το κέντρο, ο ομφαλός της Γης. Το κέντρο της Γης, λοιπόν, βρισκόταν φωλιασμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά του Παρνασσού και πάνω του ακριβώς στέκονταν ακοίμητοι φρουροί, δύο απότομοι βράχοι, οι Φαιδριάδες πέτρες, ενώ το δρόσιζε η ιερή Κασταλία πηγή. Την ειδυλλιακή αυτή τοποθεσία έκανε τόπο του ο γιος του Δία, ο θεός της τέχνης και της μαντικής, Απόλλωνας, αφού πρώτα σκότωσε έναν γιγαντιαίο δράκοντα, τον Πύθωνα, που κατοικούσε εκεί και λέγεται ότι φύλαγε το ιερό της Μητέρας Γης.

Και το όνομα που έχουν οι Δελφοί μπορεί να προέρχεται από την αρχαία αυτή λατρεία, καθώς η παράδοση θέλει την αρχική ονομασία της περιοχής να είναι “Δελφύς” που σημαίνει μήτρα. Η λατρεία του Απόλλωνα ξεκίνησε αφότου χτίστηκε το ιερό του θεού από Κρήτες ναυτικούς, τους οποίους οδήγησε στην στεριά, κοντά στους Δελφούς, ένα δελφίνι που ήταν ο ίδιος ο Απόλλωνας μεταμορφωμένος και έκτοτε αυτοί έγιναν οι πρώτοι ιερείς των Δελφών.

δελφοι- μαντείο

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις τοποθετούν τα πρώτα ευρήματα στη νεολιθική εποχή, περί το 4.000 π.Χ σε ένα σπήλαιο εκεί κοντά, το Κωρύκειο Άντρο, όπου και βρέθηκαν σημάδια, πιθανόν της λατρείας της θεάς Γης. Στην τοποθεσία του μεταγενέστερου ιερού εντοπίστηκε ένας μυκηναϊκός οικισμός με νεκροταφείο, ενώ τον 8ο αι. π.Χ έχουμε την οριστική λατρεία του Απόλλωνα με την ίδρυση ιερού και μαντείου. Αιτία της ίδρυσης μαντείου στη συγκεκριμένη τοποθεσία ήταν η ύπαρξη ενός χάσματος που εξέλυε αέρια και ζάλιζε όσους το πλησίαζαν και επειδή ο Απόλλωνας λατρευόταν ως θεός της μαντικής, της επίλυσης των προβλημάτων και του κατευνασμού των αντιπαραθέσεων, η τοποθεσία αυτή ήταν η καταλληλότερη γι’ αυτόν το σκοπό.

Η Πυθία, η εκάστοτε πρωθιέρεια του Απόλλωνα, αφού εξαγνιζόταν στα νερά της Κασταλίας πηγής, λάμβανε την θέση της πάνω σε ένα τρίποδο, μέσα στο Άδυτο του ναού, κοντά στο οποίο εξελύονταν αέρια από το χάσμα και αναθυμιάσεις από καύσεις διάφορων βοτάνων. Μασώντας φύλλα δάφνης – το ιερό φυτό του θεού – ερχόταν σε έκσταση και άρχιζε να μουρμουρίζει ή να κραυγάζει ακατάληπτα λόγια, τα οποία μετέφραζαν οι ιερείς του ναού σε έμμετρους, αμφίσημους χρησμούς που παρέδιδαν στον ενδιαφερόμενο. Το μαντείο έλαβε πανελλήνια αναγνώριση, ενώ τους χρησμούς του εμπιστεύονταν και “βάρβαροι” στρατηγοί και αξιωματούχοι, όπως ο βασιλιάς της Λυδίας, Κροίσος, που κατέστρεψε ένα μεγάλο βασίλειο, όπως μήνυε ο χρησμός, όμως όχι της Ελλάδας, όπως ήλπιζε, αλλά το δικό του.

Εξαιρετική Χάραξη!

Δελφοι, Χρυσό νόμισμα, 50 Ευρώ, 2015

Τεχνικά Χαρακτηστικά

Μέταλλο: Χρυσός- (Au)

Βαθμοι μεταλλου: 24K-(99,99%)

Βάρος: 1 γρ.

Διάµετρος: 14 χιλ.

Μορφή στεφάνης: λεία

Μέγιστη ποσότητα: 1.000 τεµάχια

Ποιότητα τύπωσης: Proof

Καλλιτεχνις Μ. Αντωνάτου

Όλα τα  Ελληνικά Νομίσματα!

You may also like

Comments are closed.