Χρυσά και ασημένια συλλεκτικά νομίσματα «Γραβάτα». Η πρώτη εντύπωση μας είναι θετική για την έκδοση των συλλεκτικών νομισμάτων της Κροατίας  : το θέμα που επιλέχτηκε  -η Γραβάτα, ο τρόπος του σχεδιασμού   αλλά και της παρουσίασης μας κέρδισε τη προσοχή.

Η Εθνική Τράπεζα της Κροατίας σε συνεργασία με το Κροατικό Νομισματοκοπείο  εξέδωσε το πρώτο Κροατικό συλλεκτικό νόμισμα ευρώ με βασικό μοτίβο μια γραβάτα που φέρει  ένα αναγνωρίσιμο και διάσημο πολιτιστικό μοτίβο στη λαϊκή ιστορία της Δημοκρατίας της Κροατίας.  Το χρυσό και ασημένιο συλλεκτικό νόμισμα «Contour Necktie» διατίθεται σε περιορισμένη κοπή  500 τεμαχίων. 

Η έκδοση «Γραβάτα» αποτελείται από δύο νομίσματα διαφορετικών σχημάτων, κατασκευασμένα από διαφορετικά πολύτιμα μέταλλα, χρυσό και ασήμι. Το χρυσό 999  συλλεκτικό νόμισμα εκδίδεται σε ονομαστική αξία 100 ευρώ και ζυγίζει 1 ουγγιά (31,103 γραμμάρια), ενώ το ασημένιο 999 συλλεκτικό νόμισμα εκδίδεται σε ονομαστική αξία 6 ευρώ και ζυγίζει 2 ουγγιές ασήμι (62,207 γραμμάρια) . Το χρυσό συλλεκτικό νόμισμα ακολουθεί τα περιγράμματα της γραβάτας και εισάγεται στη υποδοχή που υπάρχει στο ασημένιο συλλεκτικό νόμισμα, ώστε σε συνδυασμό να σχηματίζουν μια πλήρη εικόνα.

Ο Κροάτης καλλιτέχνης και γλύπτης Nikola Vudrag έχει μεταφέρει ένα μέρος του πολιτισμού, όχι μόνο της Κροατίας, αλλά και του κόσμου, στη χρυσή και ασημένια συλλεκτική έκδοση «Contour Necktie». Η πίσω όψη του κέρματος δείχνει Κροάτες στρατιώτες που πολέμησαν υπό τη γαλλική σημαία στον Τριακονταετή Πόλεμο τον 17ο αιώνα. Γύρω από το λαιμό φορούσαν ένα μαντίλι, την γνωστή σημερα ως γραβατα  το οποίο τράβηξε αμέσως την προσοχή των Γάλλων, και το γεγονός ότι ακόμη και ο νεαρός Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ’ άρχισε να φοράει τη γραβατα, λέει πολλά για την αποδοχή του. Μετά από αυτόν, όλοι οι Γάλλοι το αγκάλιασαν γρήγορα και το φόρεσαν «à la croate», δηλαδή με τον κροατικό τρόπο, και αυτή ακριβώς η επιγραφή κοσμεί το νομισματικό νόμισμα «Contour Necktie», ως ένα είδος φόρου τιμής σε αυτό το εμβληματικό στοιχείο μόδας και πολιτισμού.

Το θέμα της γραβάτας επεκτείνεται επίσης στη συσκευασία στην οποία αποθηκεύεται άνετα το χρυσό και ασημένιο συλλεκτικό νόμισμα «Contour Necktie » Τα κουτιά είναι χειροποίητα, και αυτό κρύβει τη μοναδικότητά τους.

*Έχουν περιορίσει την αγορά στο μέγιστο.  τεμάχια ανά εγγεγραμμένο χρήστη. *Η παράδοση του συλλεκτικού νομίσματος θα γίνει μετά τις 2 Μαΐου. Η τιμή. του είναι γύρω στα 4.500 ευρώ .

Χρυσό νόμισμα «Γραβάτα περιγράμματος»Ασημένιο νόμισμα “Γραβάτα περιγράμματος”
Ονομαστική αξία100 ευρώ6 ευρώ
ΚράμαΧρυσός 999,9/1000Ασήμι 999,9/1000
Βάρος31.103 γρ62.207 g
Διάμετρος46,90 mm ± 0,10 mm x 19,90 mm ± 0,10 mm60 χλστ
Νικόλα ΒούντραγκΝικόλα Βούντραγκ

You may also like

Comments are closed.