ΙστορίεςΣυλλεκτικά

Η ιστορία του Αμερικάνικου Χρυσού Αετού

Όπως γνωρίζει ο κάθε συλλέκτης, τα νομίσματα δεν γίνονται αντικείμενα λατρείας μόνο και μόνο για την σπανιότητα ή την αξία τους αλλά επειδή πολλές φορές είναι έργα τέχνης. Ένα από τα ομορφότερα νομίσματα το οποίο κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα είναι ο Αμερικάνικος Χρυσός Αετός. Κατασκευάζεται από χρυσό που εξορύσσεται αποκλειστικά στην Αμερική και οι δύο πλευρές του απεικονίζουν ανάγλυφες παραστάσεις σχεδιασμένες από διάσημους καλλιτέχνες του χώρου της τέχνης και της νομισματοκοπίας

Εμπρόσθια όψη

Η εμπρόσθια όψη του νομίσματος αναπαριστά μια ολόσωμη φιγούρα της Ελευθερίας με ξέπλεκα μαλλιά που λικνίζονται στο φύσημα του ανέμου.  Στο δεξί της χέρι κρατά έναν αναμμένο δαυλό ενώ με το προτεταμένο αριστερό ένα κλαδί ελιάς. Η αναπαράσταση ανήκει σε ένα ανάγλυφο του Αυγούστου Σεν- Γκοντέν που είχε παραγγελθεί ειδικά από τον Πρόεδρο Ρούσβελτ στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο Καλλιτέχνης: Αύγουστος Σεντ-Γκοντέν

Ο Σεντ-Γκοντέν γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1848 αλλά μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Κατά τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με την τέχνη της ανάγλυφης κοσμηματοποιϊας και μεγαλώνοντας σπούδασε γλυπτική, ζωγραφική και αρχιτεκτονική.

Τα γλυπτά του

Η πρώτη του μεγάλη παραγγελία, όταν ήταν ακόμη 20 ετών, ήταν ένα χάλκινο άγαλμα για τον Ναύαρχο Ντέιβιντ Φάραγκατ,αρχηγό στον Αμερικάνικο Εμφύλιο στον οποίο αποδίδεται και η διάσημη διαταγή «Παρατήστε τις τορπίλες, μπρος ολοταχώς». Το άγαλμα του Φάραγκατ παρουσιάστηκε το 1881 στην Πλατεία Μάντισον της Νέας Υόρκης και βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε αυτή τη θέση θεωρούμενο ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της πόλης.

Η δημιουργία του αγάλματος του Αβραάμ Λινκολν, που βρίσκεται σήμερα στο πάρκο Λινκολν του Σικάγο υπήρξε για τον Σεντ-Γκοντέν ένας σταθμός στη ζωή του. Στην ηλικία των 13 ετών, ο Σεντ-Γκοντέν είχε παρακολουθήσει τον Λινκολν να ανεβαίνει στο τραίνο για την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον και 4 χρόνια αργότερα βρισκόταν ανάμεσα στο πλήθος που πήγε να τιμήσει τον τεθνεόντα Πρόεδρο μετά τη δολοφονία του το 1865. Για τη δημιουργία του αγάλματος ο Σεντ-Γκοντέν χρησιμοποίησε τα εκμαγεία από το κεφάλι και τα χέρια του Λινκολν που είχαν κατασκευαστεί από τον γλύπτη Λέοναρντ Βολκ το 1860, λίγο πριν ο Λινκολν λάβει το χρίσμα της Αμερικάνικης Προεδρίας. Το άγαλμα αποκαλύφθηκε το 1887 και οι δημόσιες παραγγελίες του Σεντ-Γκοντέν αυξήθηκαν κατακόρυφα. Ανάμεσα στα έργα του ανήκει και το άγαλμα του Λίνκολν  που παρουσιάζεται καθήμενος σκεπτόμενος τα δεινά του πολέμου.

Οι νομισματικές του δημιουργίες

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Ρούσβελτ διάλεξε τον Σεντ-Γκοντέν να ξανασχεδιάσει τα νομίσματα του κράτους. Ο γλύπτης δημιούργησε ένα υψηλής ποιότητας ανάγλυφο, χρυσό νόμισμα των 20 δολαρίων το 1907. Από αυτά κυκλοφόρησαν μόνο 20 κομμάτια, καθώς χρειάζονταν σχεδόν 11 χτυπήματα για να αποτυπωθεί με λεπτομέρεια η ανάγλυφη εικόνα ενώ επιπλέον δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν καλά το ένα πάνω στο άλλο, κάτι το οποίο τα έκανε ακατάλληλα για εμπόριο. Ένα από αυτά τα νομίσματα πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2005 για κάτι λιγότερο από 3 εκατ. δολάρια.

Το Αμερικάνικο νομισματοκοπείο προσάρμοσε αργότερα το νόμισμα πάλι σε υψηλή ανάγλυφη έκδοση αλλά με τρία χτυπήματα. Κι αυτή τη φορά το νόμισμα κρίθηκε ακατάλληλο να κυκλοφορήσει παρότι είχαν ήδη κοπεί 12.317 –σπάνια πλέον- νομίσματα.Τελικά, το νόμισμα προσαρμόστηκε σε απλή ανάγλυφη έκδοση και κυκλοφόρησε από το 1907 έως και το 1933. Η χαρακτηριστική Ελευθερία του επανεμφανίστηκε το 1986 πάνω στο μπούλιον του Χρυσού Αετού.

Η οπίσθια όψη

Η οπίσθια όψη του νομίσματος έχει κι αυτή τη δική της ιστορία. Η αυτοδίδακτη καλλιτέχνις Μάιλι Μπούσιεκ είχε αναλάβει το 1980 να δημιουργήσει ένα μικρό γλυπτό αναμνηστικό για την πρώτη ορκωμοσία του Ρόναλντ Ρίγκαν βασισμένο σε μια αποτύπωσή της μιας οικογένειας αετών. Λίγο αργότερα, η καλλιτέχνις διάβασε στη Wall Street Journal ότι το αναμνηστικό της ήταν πλέον πολύ κοντά στο να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο για ένα νέο χρυσό μπούλιον.

Η Μπούσιεκ ήθελε να προσφέρει το σχέδιό της «η οικογένεια των αετών» για τη δημιουργία ενός νομίσματος και επί σειρά ετών προσπαθούσε να προωθήσει αυτή της την επιθυμία. Ξεκίνησε να πλησιάζει τοπικούς πολιτικούς και θρησκευτικούς αρχηγούς στην πόλη της στο Ντάλας και να επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για να επηρεάσει παράγοντες στο Κονγκρέσο.

Τελικά, το 1985, αφότου ο Ρίγκαν απαγόρευσε την εισαγωγή του χρυσού νοτιοαφρικάνικου μπούλιον «Κρούγκεραντ», το Κογκρέσο αποφάσισε ότι είχε έρθει ο καιρός για την κοπή ενός Αμερικάνικου μπούλιον. Το νομοσχέδιο για το μπούλιον ανέφερε ότι το σχέδιο του νομίσματος θα απεικόνιζε έναν αρσενικό αετό που κουβαλά ένα κλαδί ελιάς και πετάει πάνω από τη φωλιά του μέσα στην οποία βρίσκονται ένας θηλυκός αετός με τα νεογνά της. Το νομοσχέδιο δεν ανέφερε την Μπούσιεκ ως δημιουργό αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι αναφερόταν στο σχέδιό της. Έτσι,  η προσπάθειά της να χαραχθεί σε ένα εθνικό νόμισμα η δημιουργία της στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

εικόνες από coinworld.com

You may also like

Comments are closed.