Κάθε χώρα δικαιούται να κυκλοφορεί 2 αναμνηστικές εκδόσεις 2 ευρώ ετησίως . Η επιλογή των θεμάτων αφορά την κάθε χώρα και αφιερώνεται σε σημαντικά γεγονότα η πρόσωπα.  Η Ιταλία επέλεξε για το 2020 την Μαρία Μοντεσσόρι, και τη επέτειο των 150 ετών απο την γεννηση της για να μας θυμίσει ότι η εκπαίδευση των παιδιών είναι το πιο σημαντικό πραγμα σε μια κοινωνία.

Η πιο σημαντική περίοδος στη ζωή δεν είναι η ηλικία της πανεπιστημιακής μόρφωσης, αλλά η πρώτη, η περίοδος από τη γέννηση ως τα έξι.

 Η Μαρία Μοντεσσόρι ήταν Ιταλίδα παιδαγωγός. Επινόησε το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα, γνωστό και ως «μοντεσσοριανή μέθοδος», πρωτοπόρα για την εποχή του και εξακολουθεί να εφαρμόζεται και σήμερα σε αρκετά σχολεία, τα επονομαζόμενα «μοντεσσοριανά» ή «μοντεσσοριανές σχολές».

Η επιτυχία της μεθόδου της αναστάτωσε τον παιδαγωγικό κόσμο διεθνώς. Ακόμα και παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, έμπαιναν σιγά-σιγά στις κανονικές τάξεις του σχολείου, καθώς απελευθερωνόταν το πνεύμα και η ψυχή τους. Η Μαρία Μοντεσσόρι όμως ασχολήθηκε κατά βάση σε όλη τη ζωή της με όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως δείκτη νοημοσύνης ή μαθησιακής ικανότητας, και ίδρυσε σχολές σε πολλά κράτη για να εκπαιδεύεται προσωπικό στη χρησιμοποίηση του παιδαγωγικού υλικού αυτού, αλλά κυρίως στην κατανόηση της φιλοσοφίας της μεθόδου της, γιατί δίδαξε πως αυτό είναι το πρώτο θέμα για την επιτυχία.

Το 2€ της Maria Tecla Artemisia Montessori

Για τα 150 χρόνια από την γέννηση της, τον Ιούνιο, η Ιταλία κυκλοφορεί ένα τιμητικό νόμισμα 2 ευρώ. Στην μια πλευρά απεικονίζεται το πορτρέτο της Μονεσσορι μέσα σε μια 2 ευρω Ιταλια 2020 Μοντεσοριγεωμετρική σύνθεση με εκπαιδευτικά στοιχεία εμπνευσμένα από την μέθοδο της. Στο σχέδιο συμπεριλαμβάνονται τα γράμματα της Ιταλίας ως εκδουσα χωρά όπως και η υπογραφή της σχεδιάστριας Λουτσιάνα Ντε Σιμόνι. Οι χρονολογίες  1870 και 2020 που ορίζουν τη γένεση και τα 150 χρονιά της επετείου όπως και το όνομα Μαρία Μαντεσσορι που περικλείει την  εικόνα.

Το τιράζ θα είναι  3 εκατομμύρια κομμάτια και κυκλοφορεί τον Ιούνιο 2020. Το διμεταλλικό δακτυλιωτές νόμισμα είναι από μπρούτζο και νίκελ και στο δακτύλιο μπρούτζο και αλουμίνιο..Το Διευρο έχει βάρος 8.5 γραμμ. και διάμετρο 25.75 μμ. Ο εξωτερικός δακτύλιος απεικονίζει τα 12 αστέρια της σημαίας της ΕΕ. Η άλλη όψη είναι η κοινή με το χάρτη της Ε.Ε.

You may also like

Comments are closed.