Ήδη από την αρχαιότητα υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη ενδιαφέροντος για τη συλλογή νομισμάτων με τη λεγόμενη –και πιο κοντινή σε μας έννοια- της νομισματικής τους αξίας. Λέγεται ότι οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, Ιούλιος Καίσαρ και ο Οκταβιανός Αύγουστος συνέλεγαν νομίσματα. Πρόσφατα, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην περιοχή του Ισραήλ έναν κρυμμένο θησαυρό της Ασμοναϊκής περιόδου ο οποίος αποτελείτο από αντίγραφα νομισμάτων από το 135 μέχρι το 126 μ.Χ., ίσως κατάλοιπα μιας συλλογής ενός πρώιμου συλλέκτη, όπως πιθανολογεί η αρχαιολογική υπηρεσία του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Στην Ευρώπη του Μεσαίωνα, ο μεγάλος Ιταλός ποιητής και λόγιος Πετράρχης (1304 – 1374) υπήρξε ένας από τους πρώτους ειδήμονες στην εκτίμηση της συλλεκτικής αξίας των νομισμάτων. Εκτιμούσε με συστηματικό τρόπο τα πορτραίτα των αυτοκρατόρων πάνω στα νομίσματα της συλλογής του χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς αρχαία ιστορικά έγγραφα. Τα νομίσματα έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο για την επαναφορά του ενδιαφέροντος για τους αρχαίους πολιτισμούς στην εποχή του Πετράρχη. Ο ενθουσιασμός για τη συλλογή μεταλλίων ξεκίνησε περίπου την ίδια εποχή. Δεν είναι τυχαίο που από το 1390 είχε ξεκινήσει η συστηματική παραγωγή αυτών των υπέροχων κομματιών των οποίων τα σχέδια βασίζονταν στους περίφημους ρωμαϊκούς σηστέρτιους.

Σύντομα, η συλλογή αρχαίων νομισμάτων αναδείχθηκε σε μόδα και ακολουθήθηκε από έναν πυρετό στους κύκλους των ευγενών της εποχής, τους Μεδίκους, τους Φαρνέζε ή τους Έστε. Παράλληλα με έργα τέχνης, μυστηριώδη τεχνολογικά αντικείμενα και εξωτικά κειμήλια, οι περισσότερες συλλογές παράδοξων αντικειμένων των ευγενών φιλοξενούσαν διάφορους νομισματικούς θησαυρούς. Οι συλλογές αυτές αποτέλεσαν την βάση για τις διασημότερες σύγχρονες νομισματικές συλλογές της Ευρώπης.

Η άποψη μιας συλλογής παράδοξων αντικειμένων

You may also like

Comments are closed.