Η Οδύσσεια αφηγείται την ιστορία της επιστροφής στην πατρίδα από τον Τρωικό πόλεμο του Έλληνα ήρωα Οδυσσέα. Εκτός από το ότι έλειπε δέκα χρόνια πολεμώντας, ο Οδυσσέας χρειάζεται άλλα δέκα χρόνια για να επιστρέψει στο νησί της Ιθάκης, του οποίου ήταν βασιλιάς, κατά την οποία ο γιος του Τηλέμαχος και η σύζυγός του Πηνελόπη πρέπει να ανέχονται στο παλάτι τους τους μνηστήρες που επιδιώκουν να την αρραβωνιάζουν (γιατί ήδη πίστευαν ότι ο Οδυσσέας ήταν νεκρός), ενώ κατανάλωναν τα υπάρχοντα της οικογένειας. Το καλύτερο όπλο του Οδυσσέα είναι η πονηριά του, χάρη στην οποία, εκτός από τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, κόρης του Δία, μπορεί να ξεφύγει από τα συνεχή προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει από διάφορους θεούς.

Είναι χαρά μας να παρουσιάσουμε το νόμισμα του νησιού της Κίρκης, το πρώτο νόμισμα της νέας μας σειράς Ομήρου Οδυσσεια, Η α όψη απεικονίζει τη στιγμή που ο Οδυσσέας απειλεί να κόψει το λαιμό της Κίρκης με το σπαθί του, αν δεν μετατρέψει το πλήρωμά του, που είναι πλέον γουρούνια, ξανά σε ανθρώπους.  Η πίσω όψη διαθέτει εξαιρετικά υψηλή ανάγλυφη και μεταλλική UV εκτύπωση στην Κίρκη και τον Οδυσσέα.

Στην άλλη όψη απεικονίζεται η αναχώρηση για τον Τρωικό Πόλεμο του Οδυσσέα και του πληρώματος του από την Ιθάκη, που φαίνεται στο βάθος της σκηνής, περνώντας από το άγαλμα του Ποσειδώνα. Το πλοίο και το άγαλμα είναι χαραγμένα σε υψηλό ανάγλυφο.

Νο#1 ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΙΡΚΗΣ σε 3 oz, δηλαδή 93,3γρ ασήμι 999 σε μεγάλη διάμετρο σε υψηλό ανάγλυφο. !

11. – Ὀδύσσεια κ 466-560

Το νησί της Κίρκης

Στη χώρα των Λαιστρυγόνων ο Οδυσσέας χάνει τα ένδεκα από τα δώδεκα καράβια του. Με το ένα που του απομένει φτάνει στην Αία, το παράξενο και μυστηριώδες νησί της Κίρκης. Εκεί ανιχνεύει αρχικά μόνος του το παλάτι της Κίρκης, αλλά δεν το πλησιάζει. Επιστρέφει στους συντρόφους και τους χωρίζει σε δύο ομάδες, ορίζοντας αρχηγό της δεύτερης τον Ευρύλοχο. Στην ομάδα αυτή πέφτει ο κλήρος να πάει στο παλάτι και να μπει μέσα. Εκεί τους υποδέχεται η Κίρκη και με το μαγικό ραβδί της τους μεταμορφώνει σε γουρούνια. Σώζεται μονάχα ο (καχύποπτος) Ευρύλοχος, που έμεινε έξω από το παλάτι. Τρομοκρατημένος από την εξαφάνιση των άλλων, γυρίζει πίσω και ενημερώνει τους υπόλοιπους και τον Οδυσσέα, που αναλαμβάνει και πάλι μόνος να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Στο δρόμο προς το παλάτι εμφανίζεται μπροστά του ο Ερμής, που του αποκαλύπτει τι έχει συμβεί και τον συμβουλεύει πώς να αντιμετωπίσει την Κίρκη. Η μάγισσα επιχειρεί να μεταμορφώσει και τον Οδυσσέα αλλά αποτυγχάνει. Εκείνος την ορκίζει πως δεν θα του κάνει κακό, πλαγιάζει μαζί της και την πείθει να επαναφέρει στην ανθρώπινη μορφή τους συντρόφους του. Η Κίρκη δέχεται και ζητά να έρθουν στο παλάτι και οι υπόλοιποι. Όλοι μαζί περνούν κάπου ένα χρόνο στο παλάτι ευωχούμενοι. Όταν ο Οδυσσέας, παρακινούμενος και από τους συντρόφους, της ζητάει να τους επιτρέψει να φύγουν, εκείνη συγκατατίθεται, αλλά, προς απογοήτευση όλων, του φανερώνει ότι πρέπει να κατεβεί στον κάτω κόσμο για να ζητήσει χρησμό από τον μάντη Τειρεσία, που θα του δείξει το δρόμο της επιστροφής. Την ώρα που ξεκινούν, ο πιο νέος απ᾽ όλους, ο Ελπήνωρ με τον σαλεμένο νου, πέφτει μεθυσμένος από το δώμα της Κίρκης και σκοτώνεται

You may also like

Comments are closed.