Το χαρτονόμισμα των 1.000 piso της Κεντρικής Τράπεζας των Φιλιππίνων ανακηρύχθηκε συντριπτικά νικητής του Βραβείου Τραπεζογραμματίων της Χρονιάς 2022 από τη Διεθνή Εταιρεία Τραπεζογραμματιων- International BankNote Society -IBNS.

Περίπου 100 νέα τραπεζογραμμάτια κυκλοφόρησαν παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 2022, αλλά μόνο 19 κρίθηκαν αρκετά νέου σχεδιασμού ώστε να προταθούν από τα μέλη του IBNS για τον διαγωνισμό. Οι υποψηφιότητες έκλεισαν στις 31 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και το θέμα των Φιλιππίνων ήταν το απαγορευτικό φαβορί από την αρχή της ψηφοφορίας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Επιλαχόντες ήταν το χαρτονόμισμα των 50 λιρών της Βόρειας Ιρλανδίας (Ulster Bank) με χλωρίδα και πανίδα, και το χαρτονόμισμα των 100 λιρών της Τράπεζας της Σκωτίας με τον Sir Walter Scott και τη Dr Flora Murray. Επίσης στους έξι κορυφαίους ψηφοφόρους ήταν το χαρτονόμισμα των 2.000 δηναρίων της Αλγερίας που δείχνει το μνημείο και τον μιναρέ του μάρτυρα. το χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων των Μπαρμπείντος που απεικονίζει τον πρώην πρωθυπουργό Έρολ Μπάροου· και το χαρτονόμισμα των 10 λιβρών της Αιγύπτου που απεικονίζει το τζαμί με την πυραμίδα και την αρχαία βασίλισσα. Και τα έξι είναι τυπωμένα σε πολυμερές και όχι σε χαρτί.

Στην α όψη του χαρτονομίσματος υπάρχουν δύο σύμβολα των Φιλιππίνων, ο αετός που κινδυνεύει με εξαφάνιση και η ολογραφική σαμπαγίτα, το εθνικό λουλούδι. Το πίσω μέρος είναι αμετάβλητο από το προηγούμενο χαρτονόμισμα 1.000 piso με το φυσικό πάρκο Tubbataha Reefs, έναν χάρτη και ένα μεγάλο μαργαριτάρι της Νότιας Θάλασσας στο κέντρο.

Το χαρτονόμισμα των 1.000 piso, που ισοδυναμεί με περίπου 18 δολάρια ΗΠΑ, τυπώθηκε σε πολυμερές από την Reserve Bank of Australia και την εξ ολοκλήρου θυγατρική της Note Printing Australia. Το πολυμερές αντιπροσωπεύει μια ουσιαστική μετατόπιση από το βαμβάκι και το υλικό άβακα  (ένα είδος κάνναβης) που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν για τα χαρτονομίσματα.

Το τραπεζογραμμάτιο της χρονιάς είναι ένας ανταγωνισμός τόσο μεταξύ των τυπογρραφείων  όσο και μεταξύ των χωρών. Η De La Rue πήρε τις διακρίσεις για τις περισσότερες συμμετοχές με πέντε, ακολουθούμενη από την Perum Peruri, Το Εθνικό Τυπογραφείο της Ινδονησίας, με δύο. Οι υπόλοιποι  είχαν μία μονο συμμετοχή: Crane Currency, Giesecke & Devrient, Hong Kong Note Printing Limited , Note Printing Australia, Oberthur, Oumolat Security Printing, Bank of Algeria, Banknote Factory of the National Bank of Kazakhstan, Central Bank of Egypt και Pakistan Security Printing Corporation.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Διαγωνισμός ΙBNS  για το Καλύτερο Τραπεζογραμμάτιο της Χρονιάς

Το βραβείο IBNS για το τραπεζογραμμάτιο της χρονιάς είναι μια πρωτοβουλία του IBNS για την αναγνώριση ενός εξαιρετικού τραπεζογραμματίου που εκδίδεται κάθε χρόνο.Τα μέλη του IBNS μπορούν να προτείνουν ένα τραπεζογραμμάτιο για το βραβείο επικοινωνώντας με τον Συντονιστή του Τραπεζογραμματίου της Χρονιάς (banknoteoftheyear@theibns.org). Τα προτεινόμενα τραπεζογραμμάτια πρέπει να έχουν εκδοθεί στο κοινό (τα δείγματα και τα μη κυκλοφορούντα νομίσματα δεν είναι επιλέξιμα) για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του έτους του βραβείου και πρέπει να έχουν καλλιτεχνική αξία ή/και καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας και να είναι σε γενική κυκλοφορία. Όταν ορίζετε μια σημείωση, δώστε τους λόγους για την υποψηφιότητά σας και, εάν είναι δυνατόν, μια σάρωση του μπροστινού και του πίσω μέρους του σημειώματος. Οι υποψηφιότητες για το βραβείο θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Μόλις κλείσουν οι υποψηφιότητες, ο νικητής θα αποφασιστεί με ψηφοφορία του IBNS, το οποίο θα εξετάσει την καλλιτεχνική αξία, το σχέδιο, τη χρήση του χρώματος, την αντίθεση, την ισορροπία και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας κάθε υποψηφιότητας. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του IBNS της χρονιάς.

You may also like

Comments are closed.