ΑναμνηστικάΕυρώΝέας κοπήςΝομισματοκοπείαΤα νέα μας

Το 2€ στη μάχη κατά του Καρκίνου του μαστού

Το 2017 προστίθεται άλλο ένα νόμισμα που εκδίδεται με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που άλλοτε ήταν ταμπού. Το Νομισματοκοπείο της Γαλλίας, Monnaie de Paris, αφιέρωσε το ένα από τα δύο 2ευρα που “δικαιούται” να εκδίδει ετησίως στην Μάχη κατά του Καρκίνου του Μαστού, θέλοντας να καταδείξει την σημασία που προσδίδει στο θέμα αυτό.

Στις 25 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε το επισημο αναμνηστικό νόμιμσμα των 2 ευρώ, το οποίο μπαίνει δυναμικά στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού. Έτσι στις 25/9 η Coins Club Greece ξεκινά κατά αποκλειστικότητα τη διάθεση των Επίσημων Αναμνηστικών Νομισμάτων των 2 Ευρώ με θέμα «Η Μάχη κατα του Καρκίνου του Μαστού». Η κυκλοφορία των νέων συλλεκτικών νομισμάτων θα αρχίσει λίγες μέρες πριν την έναρξη της καμπάνιας ευαισθητοποίησης “Ροζ Οκτώβριος”.

Ο Ροζ Οκτώβριος

Στις αρχές της δεκαετίας του 90, ο καρκίνος του μαστού ήταν ταμπού. Εκείνη την εποχή, η έρευνα χρηματοδοτούνταν ελάχιστα και η κινητοποίηση ήταν σχεδόν μηδαμινή. Τον Οκτώβριο του 1994, ξεκίνησε η καμπάνια ευαισθητοποίησης «Ας μιλήσουμε για τον Καρκίνο του Μαστού!» στη Γαλλία, στην οποία πρωτοστάτησαν ο Γαλλικός Όμιλος Estee Lauder και το περιοδικό Marie Claire.

Με πρωτοβουλία όλων των γυναικείων οργανισμών, ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού παγκοσμίως. Η καμπάνια επικεντρώνεται στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και ονομάζεται «Ροζ Οκτώβριος»!

H Ροζ Κορδέλα της Evelyn Lauder είναι 25 ετών!

Δημιουργήθηκε το 1992 και αποτελεί το παγκόσμιο σύμβολο της Μάχης κατά του Καρκίνου του Μαστού. Φέτος, η Ροζ Κορδέλα γιορτάζει την 25η επέτειό της. Επινοήθηκε ως σύμβολο από την Evelyn H. Lauder, Αντιπρόεδρο της Estée Lauder και το Self Magazine. Τον Οκτώβριο του 1994, ξεκίνησε η καμπάνια ευαισθητοποίησης «Ας μιλήσουμε για τον Καρκίνο του Μαστού!» στη Γαλλία, στην οποία πρωτοστάτησαν ο Γαλλικός Όμιλος Estee Lauder και το περιοδικό Marie Claire.

Το ροζ χρώμα της κορδέλας, επιλεγμένο επειδή ανακαλεί τη θηλυκότητα, τη χαρά και τη γλυκύτητα, φέρνει στο νου «ό,τι δεν είναι καρκίνος», δημιουργώντας ένα όραμα ελπίδας στη μάχη κατά του καρκίνου. Μέσα σε 20 χρόνια, πάνω από 100 εκατομμύρια ροζ κορδέλες έχουν διανεμηθεί παγκοσμίως.

Το πιο δημοφιλές ευρωπαικό νόμισμα στη Μάχη!

Το Νομισματοκοπείο της Γαλλίας, αφιέρωσε το ένα απο δυο 2ευρα που δικαιούται να εκδίδει με εθνικά θέματα κάθε χρόνο -όπως και όλες οι χώρες του Ευρώ- στο κοινωνικό αυτό προβλημα δίνοντας την διάσταση του ¨κοινωνικού οχήματος” στο νόμισμα. Το 2014 είχε αφιερώσει το 2ευρο στον αγώνα κατά του AIDS μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου)

Το Νόμισμα, έγχρωμο η απλό..

Το σχέδιο της εμπρός όψης απεικονίζει το μπούστο μιας γυναίκας που το στήθος της προστατεύεται από το χέρι της και τη ροζ κορδέλα, συμβολίζοντας τη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού. Η επιγραφή που περιβάλλει το σχέδιο είναι «25η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΡΟΖ ΚΟΡΔΕΛΑΣ» ενώ αναγράφονται οι ημερομηνίες 1992-2017 και RF (ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ).

Tο νόμισμα αποτυπώνει με δύναμη και ευαισθησία τη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού αποτελώντας ένα μοναδικό δώρο δύναμης, αφύπνισης και ελπίδας για κάθε γυναίκα που πάσχει ή συμπάσχει. Σήμερα, 25 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της Ροζ Κορδέλας, γιορτάζουμε και συμβάλλουμε σε έναν σκοπό ζωής. Το όραμα και στην ελπίδα να νικηθεί ο καρκίνος του μαστού!

ΣΣ. Το Coins Club Greece θα προσφέρει μέρος των εσόδων στον Πανελληνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστου “Άλμα Ζωής¨.

 

 

 

You may also like

Comments are closed.