Νέας κοπήςΣυλλέκτεςΣυλλεκτικάΤα νέα μας

Χρυσός και Άργυρος – Τα παραδοσιακά υλικά για τα Νομίσματα

Χρυσός και Αργυρος
Χρυσός και Αργυρος

Από τα  μέταλλα που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κοπή νομισμάτων σε όλους τους πολιτισμούς, ο χρυσός και ο άργυρος είναι αυτά που εκτιμώνται περισσότερο. Τα δυο αυτά μέταλλα, πολύτιμα και δυσεύρετα, ιστορικά συνοδεύονται απο αυξανόμενη οικονομική αξία. Η περίπτωση του χαλκόύ είναι διαφορετική. Αντίθετα με αυτόν τα δυο πολύτιμα μέταλλα μπορούν να παραχθούν χωρίς να ακολουθήσουν τη διαδικασία μεταλλουργικής εξόρυξης.Άλλα μέταλλα που χρησιμοποιήθηκαν για νομίσματα είναι το αλουμίνιο, ο μόλυβδος, το νικελιο, ο χάλυβας και ο ψευδαργυρος

Ο Χρυσός και Άργυρος όμως έχουν πολλά θετικά χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να γίνουν νομίσματα, και μάλιστα με διαχρονική αξία. :

• Είναι σφυρηλατήσιμα και πιο μαλακά σε σχέση με τα αλλά μέταλλα.

Χρυσός και Αργυρος

Χρυσός και Αργυρος

• Δεν λιώνουν εύκολα.

• Δεν αντιδρούν εύκολα, όπως τα αλλά υλικά.

• Λάμπουν και επιτρέπουν καλλιτεχνικές επεξεργασίες, είτε με πατίνες, χρώματα, πετρώματα.

• Ο Χρυσός και το Ασήμι είναι πολύτιμα μέταλλα και όχι ραδιενεργά.

Ο Χρυσός και το Ασήμι είναι μαλακοί και σφυρηλατήσιμοι από την φύση τους

Τα δυο μέταλλα είναι πιο ευάλωτα στο να καταστραφούν, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται στην κατασκευή νομισμάτων που προορίζονται για κυκλοφορία. Είναι βασικό για τα νομίσματα που κυκλοφορούν να παραμένουν ανέγγιχτα στην σκληρή χρήση και στα σκληρά αποτελέσματα της καθημερινής τους μεταχείρισης.

Σε αυτήν την περίπτωση ο χρυσός και το ασήμι γίνονται κράμα, δηλαδή ενώνονται με άλλα μέταλλα για να γίνουν πιο ανθεκτικά και με σκληρότερα υλικά. Όσο αφορά τις νομισματικές συλλογές, ο χρυσός και το ασήμι χρησιμοποιούνται καθαρά χωρίς προσμίξεις στην παραγωγή νομισμάτων.

Για παράδειγμα, το νόμισμα 22 καρατίων χρυσού αποτελείται από χρυσό κατά 92%, το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από ασήμι και χαλκό. Στα νομίσματα των ΗΠΑ πριν το 1933, η ποσότητα χρυσού ήταν 90% χρυσό και το υπόλοιπο 10% αποτελείτο από χαλκό και ασήμι. Το χρυσό φύλλο σφενδάμου του Καναδά είναι ακόμα πιο καθαρό – περιέχει 99,99% καθαρό χρυσό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παρακάτω τέσσερα bullion ( επενδυτικά) νομίσματα

1. Britannia, Ηνωμένο Βασίλειο (ονομαστική αξία 100 λιρών).

2. Gold Panda (Χρυσό Πάντα), Κίνα (ονομαστική αξία από 25 έως 500 Yuan).

3. Helvetia Head, Ελβετία (ονομαστική αξία από 10 έως 100 ελβετικά φράγκα).

4. Vienna Philharmonic (φιλαρμονική της Βιέννης), Αυστρία (ονομαστική αξία 10 έως 100 ευρώ).

Φιλαρμονική της Βιεννης, Αυστρία, 4€, 1/25 oz, Χρυσός 24K 2015

Φιλαρμονική της Βιεννης, Αυστρία, 4€, 1/25 oz, Χρυσός 24K 2015

Στην περίπτωση των ασημένιων νομισμάτων, τα κέρματα εκδίδονται με 90% ασήμι και 10% χαλκό. Ένα καλό παράδειγμα είναι τα ασημένια νομίσματα των ΗΠΑ που εκδόθηκαν πριν το 1965. Άλλα τέτοια νομίσματα συμπεριλαμβάνουν το Silver Libertad από το Μεξικό και το Silver Eagle των ΗΠΑ. Το πρώτο εκδόθηκε το 1986 ενώ το δεύτερο το 1982. Και τα δυο αποτελούνται από 99,9% ασήμι και μόνον 0,1% χαλκό. Άλλα παραδείγματα είναι το Silver Kookaburra της Αυστραλίας, το Silver Panda της Κίνας και το George the Victorious της Ρωσίας.

Όταν μιλάμε για χρυσά και ασημένια νομίσματα, ένας κίνδυνος που πρέπει να υπολογίσουμε σαν πιθανότητα είναι να αξιολογηθεί το νόμισμα και όχι η αρχική αξία του μετάλλου. Η χρήση του χρυσού και του ασημιού στην κατασκευή νομισμάτων μπορεί να είναι επικίνδυνη, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται στην κατασκευή νομισμάτων χαμηλής αξίας. Σε αυτήν την περίπτωση κάποιοι μπορούν να επωφεληθούν λιώνοντας τα πολύτιμα μέταλλα για να ανακτήσουν την αρχική ονομαστική τους αξία. Στο παρελθόν οι αμερικανικές και βρετανικές πέννες περιείχαν μεγάλες ποσότητες χαλκού, τώρα όμως δεν έχουν πια μεγαλύτερη αξία από την ονομαστική αξία του μετάλλου.

You may also like

Comments are closed.