Αναμνηστικά

200 χρόνια, η ζωή μας (με) …Ποδήλατο

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονολογία στην οποία να αποδίδεται η εφεύρεση του ποδηλάτου, επομένως ούτε συγκεκριμένος εφευρέτης αυτού. Πολύ πριν την εμφάνιση κάποιας κατασκευής παρόμοιας με ένα τυπικό σύγχρονο ποδήλατο, έχει καταγραφεί ένα ποικίλο φάσμα οχημάτων που εκμεταλλεύονταν μόνο τη μυϊκή δύναμη του αναβάτη τους.

Επομένως, το ποδήλατο αποτελεί συλλογική εφεύρεση. Η πρώτη απτή εμφάνιση του ποδηλάτου, με τελείως διαφορετική κατασκευή από τα σημερινά, ήταν στη Νυρεμβέργη το 1817, όταν ο βαρώνος Karl von Drais θέλοντας ένα μεταφορικό μέσο για τη βόλτα του στους κήπους του, κατασκεύασε από ξύλο την ντρεζίνα.

Η ‘draisienne’ από πολλούς θεωρείται ο πρόγονος του ποδηλάτου. Η ονομασία ‘draisienne’ αποτελεί γαλλική απόδοση του ονόματος του κατασκευαστή της. Η draisienne ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από ξύλο. Μη διαθέτοντας πετάλια, ο αναβάτης την έθετε σε κίνηση σπρώχνοντας με τα πόδια του προς τα πίσω. Η κατασκευή του Φον Ντράις έγινε γνωστή και ως hobby-horse, αντανακλώντας την πεποίθηση των οπαδών της ότι θα αντικαθιστούσε το βασικό μεταφορικό μέσο του 19ου αιώνα, το άλογο.

 


Η κίνηση εξακολουθούσε να γίνεται ουσιαστικά περπατώντας και τσουλώντας το όχημα, γι’ αυτό και πήρε το όνομα «μηχανή περπατήματος».

Φιλοδοξία του βαρώνου ήταν να αντικαταστήσει το άλογο σαν μεταφορικό μέσο, γι’ αυτό και το έλεγαν και hobby-horse ή dandy-horse!

 

200 Χρόνια Ποδήλατο και ένα αριστούργημα κοπής & τεχνικής με 2 διαφορετικού χρώματος μάργαρα να είναι ένθετα σε ένα νόμισμα

Το ολοκαίνουργιο θέμα της επιτυχημένης σειράς του Coins Club Greece με εσώγλυφο Μάργαρο 2 χρωμάτων γιορτάζει την 200ή επέτειο της εφεύρεσης του ποδηλάτου. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της κοπής & τεχνικής: Για πρώτη φορά 2 διαφορετικού χρώματος μάργαρα είναι ένθετα τόσο τέλεια σε ένα νόμισμα.Ο γιος του Πιέρ Μισώ πάνω σε velocipede (1868)

Το 1839, ο Σκωτσέζος σιδηρουργός Κιρκπάτρικ Μακμίλαν σχεδιάζει τη «velocipede». Ο Μακμίλαν βελτίωσε την κατασκευή του Φον Ντράις, εισάγοντας τη χρήση των πεταλιών, συνδεδεμένων με ράβδους με τον οπίσθιο τροχό. Με αυτό τον τρόπο, ο αναβάτης δεν ήταν πλέον αναγκασμένος να φέρνει τα πόδια του σε επαφή με το έδαφος, κάτι που περιόριζε σημαντικά την ταχύτητα του οχήματος. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1860, ο Γάλλος Πιέρ Μισώ αλλάζει το σχέδιο της velocipede, συνδέοντας τα πετάλια απευθείας με τον μπροστινό τροχό. Αργότερα, ο Μισώ θα εισάγει τη χρήση συμπαγούς καουτσούκ στους τροχούς, δείχνοντας ουσιαστικά τον δρόμο προς τα γνωστά στις μέρες μας λάστιχα. Το 1870 οι Βρετανοί Τζέιμς Στάρλεϋ και Γουίλλιαμ Χίλμαν σχεδιάζουν ένα ποδήλατο με αρκετά μεγαλύτερο μπροστινό τροχό. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν την εκπληκτική, για την εποχή, ταχύτητα των 24 χλμ/ώρα. Το μοντέλο που κατασκεύασαν ονομάστηκε ‘ariel’ και ήταν το πρώτο ποδήλατο εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από μέταλλο. Βασικό μειονέκτημα του μεγέθους του μπροστινού τροχού τού ariel αποτελούσε η ιδιαίτερα υψηλή θέση της σέλας που, λόγω της κακής κατανομής βάρους, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ασφάλειας του αναβάτη.

Μόνο 750 τεμ των 5 ΟΖ ασήμι και 25 τεμ των 5 ΟΖ Χρυσά νομίσματα είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο – όλα τα προηγούμενα αντίστοιχα νομίσματα έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί!

Πηγή: http://www.coinsclub.gr

You may also like

Comments are closed.