Ποτέ μην το κάνετε αυτά στα νομίσματά σας!

Είναι πολύ πιθανό να καταστρέφετε τη συλλογή σας χωρίς να το ξέρετε. Στους συλλέκτες αρέσει να επιδεικνύουν την συλλογή τους σε φίλους η άλλους συλλέκτες. Είναι πολύ πιθανό κατά την επίδειξη να παθαίνουν ζημιά. Έχουμε δει πολλούς να «φτύνουν» τα κέρματα χωρίς να το καταλάβουν.. Αν θελετε να προστατέψετε την επένδυση σας, ξοδεψτε λίγο χρόνο για να μάθετε πως θα τα χειρίζεστε, καθαρίζετε, αποθηκεύετε και προστατεύετε.  Αλλιώς η συλλογή σας  θα χάσει πολύ από την αξία της στο μέλλον. Ιδού λοιπόν 7 τρόποι για το πως οι συλλέκτες μπορεί να κάνουν ζημιά χωρίς να το ξέρουν.

  1. Πιάνω τα κέρματα με τα χέρια 

Αγγίζοντας απλώς τα κέρματα με γυμνά δάχτυλα κάνουμε ζημιά. Τα σπάνια νομίσματά είναι πολύ ευάλωτα στο πιάσιμο με τα δάχτυλα. Θα γίνει ζημιά ειδικά στα «proof» και στα «mint». Τα δάχτυλα έχουν λίπη, οξέα κλπ. που επηρεάζουν την επιφάνεια δημιουργώντας μικρογρατσουνιές και δυσχρωμία. Η χρήση βαμβακερών γαντιών η λατέξ επιβάλλεται. Το κράτημα του κέρματος πρέπει να γίνεται από τις άκρες έτσι ώστε και να πέσει να μην πάθει μεγάλη ζημιά. Επίσης να υπάρχει ενα ειδικό μαλακό πανί που τοποθετούνται τα κέρματα μέχρι να επιστρέψουν στην σώα βάση τους.

  1. Καθαρίζω τα κέρματα

Εκτός αυτών που βρίσκουμε μέσα στο χώμα με ανιχνευτή μετάλλων, καθαρισμός η γυάλισμα μάλλον κακό κάνει  πάρα καλό. Μόλις το κέρμα εκτεθεί στον αέρα αρχίζει να οξειδώνεται και να ξεθωριάζει. Αν προσπαθήσουμε να το γυαλίσουμε θα χάσει την λάμψη της κοπής που έχει απομείνει. Το κέρμα θα δείχνει άγριο με μικρές εκδορές που χαμηλώνουν την αξία του. Επιπροσθέτως τα “σκούρα” αξίζουν περισσότερο από αυτά που έχουν χάσει τον αρχικό τους τόνο. Υπάρχει ένας τομέας στην νομισματική που λέγεται « συντήρηση κερμάτων». Η συντήρηση κερμάτων διαφέρει από τον καθαρισμό διότι στην συντήρηση δεν επηρεάζεται η μοριακή δομή στην επιφάνεια του κέρματος. Με άλλα λογία θα αφαιρέσει τα ξένα σώματα χωρίς να κάνει ζημιά στο μέταλλο. Αν πρέπει να γίνει καθαρισμός ας γίνει ασφαλώς.

  1. Κοντινή Απόσταση από τα κέρματα

Είπαμε για το άγγιγμα και το καθάρισμα και τη ζημιά που μπορούν να κάνουν. Σκέφθείτε να γίνεται συζήτηση από πάνω απο τα  έκθετα κέρματα . Τα μικροσκοπικά σωματίδια του σάλιου επικάθονται στην επιφάνεια. Μπορεί να προκαλέσουν λεκέδες και δυσχρωμίες που δύσκολα φεύγουν. Μπορεί να λετε ότι θελετε και να επιδυκνύετε τη συλλογή σας αρκεί να ναι απο μακριά !

  1. Αφαίρεση από τις θήκες 

Είναι σίγουρο ότι θα υποβαθμίσετε την αξία τους αν τα βγάλετε από το κουτί τους, την κάψουλα, την θήκη τους, καταστρέφοντας την επίσημη συσκευασία. Αυτό ισχυεί για όλα τα νομισματα :είτε μιλάμε για προυφ, επετειακά, σετ κλπ. και βεβαίως αυτά που είναι κλεισμένα σε προστατευόμενες θήκες. Ποτέ μην τα μετακινείς από κει εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι όπως αν έχει  σπάσει η θήκη. Σε περιπτώσεις που τα κέρματα είναι σε χαρτόνια πρέπει να μεταφερθούν σε κάψουλες αλλιώς κινδυνεύουν να φθαρούν, οξειδωθούν, και να χαλάσουν.

  1. Τοποθέτηση σε οξέα

Αποθηκεύοντας τα κέρματα σε χαρτονένιες θήκες η σε φάκελους είναι ένας καλός τρόπος να καταστραφούν από τα οξέα του χαρτιού. Με τον καιρό το χαρτί σπάει και απελευθερώνει οξέα γύρω από τα κέρματα. Το οξύ δημιουργεί λεκέδες, δυσχρωμια και οξείδωση στη λαμπερή επιφάνεια του κέρματος. Πρέπει να χρησιμοποιούνται χαρτόνια με ειδικές προδιάγραφες οξειδοπροστασιας. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση (που επιλεγεί αυτός ο τρόπος) χρειάζεται προσοχή στο περιβάλλον αποθήκευσης, να έχει χαμηλή σχετική υγρασία. Το χαρτί είναι οργανικό προϊόν και με τον χρόνο αποσυντίθεται ειδικά σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία. Αυτό θα διαβρώσει τα κέρματα.

  1. Η πράσινη “χλαπάτσα”-γλοιώδες υλικό

Άλλη μια αίτια διάβρωσης είναι όταν τα κέρματα αποθηκεύονται σε PVC θήκες και κουτιά. Όπως το χαρτί έτσι και το PVC με το χρόνο θα κάνει ζημιά. Αν τα αποθηκεύσετε σε πλαστικά κουτιά (κουζίνας πχ) η θήκες, τα κέρματα θα αρχίσουν να αναπτύσσουν ένα στρώμα γλοιώδους υλικού  πράσινης “χλαπάτσας ” που θα κάνει μόνιμη ζημιά. Θέλει προσοχή σε περίπτωση παραλαβής κερμάτων μέσα σε PVC, πρέπει αμέσως να μεταφερθούν σε ασφαλή αποθήκευση πριν πάθουν ζημιά.

  1. Έκθεση σε επιβλαβείς συνθήκες

Η αποθήκευση σε σοφίτες η υπόγεια εκθέτουν την συλλογή σε ακραίες θερμοκρασίες και υγρασία που δημιουργούν οξειδώσεις. Επίσης, αυτές οι συνθήκες θα διαβρώσουν τις συσκευασίες από χαρτί η πλαστικό. Για να προστατευτεί η συλλογή πρέπει να βρίσκεται σε σκοτεινό, ξηρό με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία δωμάτιο, μέσα σε ειδικές θήκες για νομίσματα.

Εννοείται βέβαια, ότι η συλλογή σας χρειάζεται προστασία από τους κλέφτες.

 

You may also like

Comments are closed.