Εκθέσεις

Έκθεση: Νομίσματα των αρχαίων ελληνικών αποικιών

Χρυσός στατήρας από τον Τάραντα της Κάτω Ιταλίας (333-331 π.Χ.)

Χρυσός στατήρας από τον Τάραντα της Κάτω Ιταλίας (333-331 π.Χ.)

Συνεχίζεται μέχρι τις 19 Απριλίου 2015 η έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του επισκέπτη την ιστορία των αρχαίων ελληνικών αποικιών στη Μεσόγειο και στον ευρωπαϊκό χώρο.

 

Και το κάνει αξιοποιώντας πολύ σωστά το χώρο, παρουσιάζοντας νομίσματα που κόπηκαν στις αποικίες μαζί με άλλα αντικείμενα που εξηγούν καλύτερα την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής των κατοίκων.

 

Συνολικά παρουσιάζονται 121 νομίσματα και 61 μοναδικά αντικείμενα, προϊόντα εργαστηρίων των ελληνικών αποικιών. Είναι ένας αριθμός αντικειμένων ικανός να μας πληροφορήσει χωρίς να μας κουράσει.

 

Το κάθε νόμισμα έχει πληροφορία. Αυτή η πληροφορία μεταφέρεται στον μη εξοικειωμένο με την ιστορία των νομισμάτων, με τα συνοδευτικά κείμενα.

 

Έτσι θα καταλάβουμε πώς έφτασε ο Πήγασος στην Ισπανία…

 

Εμπόριον (Empúries), Ισπανία, Αργυρή δραχμή, μετά το 218 π.Χ.

Εμπόριον (Empúries), Ισπανία, Αργυρή δραχμή, μετά το 218 π.Χ.

 

 

 

 

Κάλλατις (Mangalia), Ρουμανία, Αργυρό οκτώβολο, 350-281 π.Χ.

Κάλλατις (Mangalia), Ρουμανία, Αργυρό οκτώβολο, 350-281 π.Χ.

 

 

Με το κύμα του Β΄ Αποικισμού (8ος-6ος αι. π.Χ.) οι κυριότερες πόλεις των Ελλήνων ιδρύουν αποικίες στην Κάτω Ιταλία και Σικελία, στη Νότια Γαλλία, στην Ισπανία, στις Ιλλυρικές Ακτές και στον Εύξεινο Πόντο.

 

Το νόμισμα στον κυρίως ελλαδικό χώρο χρησιμοποιήθηκε από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. Η ανάπτυξη του εμπορίου σε όλο τον γεωγραφικό χώρο που σχηματίστηκε από τις ελληνικές πόλεις και τις αποικίες τους φέρνει και την ανάπτυξη της νομισματοκοπίας.

 

Αργυρό δεκάδραχμο από τις Συρακούσες (400 π.Χ.) Κεφαλή Αρέθουσας περιτριγυρισμένη από τέσσερα δελφίνια.

Αργυρό δεκάδραχμο από τις Συρακούσες (400 π.Χ.) Κεφαλή Αρέθουσας περιτριγυρισμένη από τέσσερα δελφίνια.

 

 

Φεύγοντας από την έκθεση, με τις καλύτερες εντυπώσεις, προσέξαμε τον κατάλογο, ένα επιμελημένο λεύκωμα με φωτογραφικό υλικό και επεξηγηματικά κείμενα.

_________

 

Από τα νομίσματα της έκθεσης 116 ανήκουν στη Συλλογή της Alpha Bank, 3 στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και 2 σε Ιδιωτική Συλλογή.

Τα υπόλοιπα αντικείμενα προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Δελφών, Ολυμπίας, Ερέτριας και Ιωαννίνων, καθώς και από τη Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Αθήνα).

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης αντικείμενα από τρία μουσεία της Ιταλίας (Museo Archeologico Nazionale della Sibaritide, Museo Αrcheologico Νazionale della Siritide, Museo Archeologico di Giardini Naxos) και δύο της Ισπανίας (Museu d’ Arqueologia de Catalunya, Barcelona-Empúries).

You may also like

Comments are closed.