Χαρτονομίσματα

Σας αρέσει αυτό το χαρτονόμισμα; ρωτούν στην Αυστραλία τους πολίτες

2.-10-Dollars-–-Australia

Συγγραφείς και ποιητές εμφανίζονται συχνά στα χαρτονομίσματα της Αυστραλίας. Είναι ένα ερώτημα βέβαια αν οι συναλλασσόμενοι με αυτά τους αναγνωρίζουν. Αυτό το πολύχρωμο περίεργο χαρτονόμισμα δεν έχει τυπωθεί ακόμα. Απεικονίζει μία πολύ γνωστή Αυστραλή ποιήτρια και μαχητική σοσιαλίστρια των αρχών του εικοστού αιώνα, τη Mary Gilmore (1865-1962), και είναι μία πρόταση που βλέπουν οι πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν στην έρευνα που διεξάγει η Τράπεζα Αποθεματικών της χώρας για να καταλήξει στον τελικό σχεδιασμό των νέων χαρτονομισμάτων.

Η Τράπεζα Αποθεματικών της Αυστραλίας προωθεί ένα πλάνο επανασχεδιασμού των χαρτονομισμάτων της χώρας. Το ένα ζητούμενο είναι η ανανέωση της εικόνας του δολαρίου Αυστραλίας κι ένα επιπλέον ζητούμενο είναι η αποτροπή πλαστογράφησης με νέες τεχνολογίας ασφάλειας. Ορισμένοι βέβαια διαμαρτύρονται ότι ξοδεύονται χρήματα για το τίποτα.

Το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα είναι ένα δείγμα του τι σκέφτεται να κάνει η Reserve Bank. Η κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο του 2012 και το όλο σχέδιο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 9,3 εκ. δολάρια Αυστραλίας. Ο διακηρυγμένος στόχος είναι να δημιουργηθεί κάτι πιο ζωηρό και σύγχρονο.

Η Τράπεζα διεξάγει εκτενή έρευνα για να εξασφαλίσει ότι τα χαρτονομίσματα που εκδίδει εξακολουθούν να επικοινωνούν με τις ανάγκες της κοινότητας. Αυτό που δείχνει η έρευνα είναι ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα στα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν. Πολλοί αμφιβάλλουν αν η νέα σειρά χαρτονομισμάτων πρόκειται να διορθώσει αυτή την εικόνα.

Η κυρία που εικονίζεται στο ενδεικτικό αυτό χαρτονόμισμα είναι η διάσημη στην Αυστραλία δημοσιογράφος και ποιήτρια Mary Gilmore (1865-1962) ωστόσο πολλοί όταν ρωτήθηκαν δήλωσαν πως δεν την αναγνωρίζουν.

Άλλοι εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το ότι ξοδεύτηκαν τόσο πολλά χρήματα  για τον επανασχεδιασμό του χαρτονομίσματος. Η απάντηση της τράπεζας είναι ότι μεριμνεί για να εξασφαλίσει υψηλά στάνταρ στην αποτροπή παραχάραξης των χαρτονομισμάτων. Αν και δεν είχε στο παρελθόν πρόβλημα, αντιθέτως διατηρούσε πολύ υψηλό δείκτη ασφαλείας για τα νομίσματά της.

Τα νέα χαρτονομίσματα θα διατηρήσουν πολλά από τα βασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν σήμερα.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι η επόμενη γενιά τραπεζογραμματίων της Αυστραλίας θα περιλαμβάνει γνωρίσματα σχετικά με την αφή για να μπορεί η ομάδα του πληθυσμού με προβλήματα όρασης να αναγνωρίζει τα χαρτονομίσματα. Τα γνωρίσματα αυτά θα ενισχύουν τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στην τρέχουσα σειρά τραπεζογραμματίων – φωτεινά χρώματα, μεγάλα και έντονα στοιχεία και διαφορετικά μεγέθη.

Πηγήmoneychoice.org, Reserve Bank of Australia

You may also like

Comments are closed.