ΙστορίεςΧαρτονομίσματα

ΚΑΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Χαρτονομισμα -α
Σπανιο Χαρτονομισμα, του 1975 -Πολ Ποτ

Παρόλο που ο Πολ Πότ των ερυθρών Χμέρ αποδεκάτισε την Καμπότζη αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εργάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σκοτώνοντας το ένα τέταρτο του εθνικού πληθυσμού στα στρατόπεδα θανάτου και στα εκτελεστικά αποσπάσματα, δεν εκδόθηκε κανένα νόμισμα με το πορτραίτο τουΚάποιοι πραγματικά κακοί άνθρωποι δεν εμφανίζοντ

Πολ Ποτ, (Pol Pot, 19 Μαΐου 1928 – 15 Απριλίου 1998),

Πολ Ποτ, Καμποτζη

αι σε συλλογές θεματικών νομισμάτων αφιερωμένων στην κακία…

«Το κακo που κάνουν οι aνθρωποι ζει μετά από αυτούς. Το καλo συχνά ενταφιaζεται με τα οστa τους.»

Η διάσημη ρήση του Αντώνιου στο λόγο του ¨Φίλοι, Ρωμαίοι, Πολίτες¨ στον ¨Ιούλιο Καίσαρα¨ του Σαίξπηρ που παρατηρεί ότι το καλό εξαφανίζεται με το πέρασμα του χρόνου, ενώ το κακό παραμένει για πολύ μετά το σταμάτημα του ρολογιού.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ασχοληθούμε με  νομίσματα που απεικονίζουν πραγματικά κακούς ανθρώπους που ήταν υπεύθυνοι για μια ατελείωτη, ανθρώπινη δυστυχία και εκατομμύρια θανάτους. Ορισμένοι είναι προφανείς. Ποια λίστα μαζικών δολοφόνων δεν θα περιείχε τον Χίτλερ; Κάποιοι δεν κατάφεραν να μπουν στην λίστα – σκεφτείτε τον Πόλ Πότ – διότι δεν εκδόθηκαν νομίσματα με το πορτραίτο τους.

Ο Πολ Ποτ των Ερυθρών Χμέρ αποδεκάτισε την Καμπότζη, άνοιξε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σκότωσε το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Όλη αυτή η σφαγή έληξε με την εισβολή του γειτονικού Βιετνάμ το 1979.

Ενας από τους νομισματικά σημαντικούς κακούς του 20ου αιώνα είναι μια αληθινή έκπληξη….

Πηγη: CoinsWorld.com

Χαρτονομισμα -α

Σπανιο Χαρτονομισμα, του 1975 -Πολ Ποτ

"Freedom Fighters"

Πολ Ποτ, “Freedom Fighters”

Με Λίγα Λόγια

Ο Πολ Ποτ (Pol Pot, 19 Μαΐου 1928 – 15 Απριλίου 1998), επίσημο όνομα Σαλόθ Σαρ (Saloth Sâr), ήταν ο ηγέτης του κομμουνιστικού κινήματος, γνωστού ως κίνημα των «Ερυθρών Χμερ» και πρωθυπουργός της Καμπότζης την περίοδο 1976-1979.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του έθεσε σε εφαρμογή μεθόδους κολεκτιβοποίησης στον αγροτικό τομέα, αναγκάζοντας πολίτες των αστικών περιοχών να μετεγκατασταθούν στην ύπαιθρο. Παράγοντες όπως το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, το ανύπαρκτο κράτος πρόνοιας, αλλά και οι μαζικοί βασανισμοί και εκτελέσεις υπόπτων συντέλεσαν ώστε να πραγματοποιηθεί γενοκτονία στη χώρα, με νεκρούς περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας (2 εκ. άνθρωποι).

Το 1979, η Καμπότζη, υπό τον Πολ Ποτ, προσπάθησε ανεπιτυχώς να εισβάλλει στο γειτονικό Βιετνάμ ενώ ο ίδιος αναγκάστηκε να διαφύγει από τη χώρα, ενώ το καθεστώς που είχε εγκαθιδρύσει κατέρρευσε όταν το Βιετνάμ εισέβαλε στη Καμπότζη. Τα επόμενα έτη με βάση τις ζούγκλες στα σύνορα Καμπότζης-Ταϊλάνδης προσπάθησε να οργανώσει αντάρτικο αγώνα, χωρίς όμως επιτυχία.

Πέθανε το 1998.

You may also like

Comments are closed.