Νέας κοπής

Από την Ιταλία με αγάπη… Ειδικό νόμισμα Giardino di Boboli  (2015)

Giardino di Boboli Coin

Ένας από τους μεγαλύτερους και κομψότερους κήπους ιταλικού τύπου είναι ο Giardino di Boboli που εκτείνεται από το λόφο πίσω από το Palazzo Pitti  μέχρι την Porta Romana. Βρισκόμαστε στη Φλωρεντία αν δεν το καταλάβατε και περιεργαζόμαστε μερικά από τα εκπληκτικά γλυπτά που βρίσκονται σε αυτό το υπαίθριο μουσείο καθώς είδαμε ότι στο πρόγραμμά του για το 2015 το Ιταλικό Νομισματοκοπείο έχει συμπεριλάβει ειδικό νόμισμα αφιερωμένο στον υπέροχο κήπο.

Boboli-gardens-from-palazzo

Το αμφιθέατρο των κήπων πίσω από το Palazzo Pitti / Wikipedia

Μέρος του λόφου πίσω από Palazzo Pitti όταν αυτό πέρασε στην ιδιοκτησία των Μεδίκων ανασκάφηκε για να προμηθεύσει με πέτρα για την ανάπτυξη των κτιρίων και αργότερα μετατράπηκε σε αυτούς τους απέραντους κήπους γεμάτους με αγάλματα, κρήνες, σπήλαια, νερά.

Οι κήποι αναπτύχθηκαν σταδιακά και τον αρχικό σχεδιασμό του Niccolò Tribolo συνέχισαν μετά τον πρώιμο θάνατό του το 1550 σπουδαίοι αρχιτέκτονες όπως ο Giorgio Vasari, ο Bartolomeo Ammannati και ο Bernardo Buontalenti.

Πάρης και Ελένη

Το νόμισμα που θα κυκλοφορήσει στη σειρά ιστορικές επαύλεις έχει ονομαστική αξία πέντε ευρώ.

Στη μία όψη του βλέπουμε λεπτομέρεια από τη γλυπτή σύνθεση Πάρης και Ελένη του Vincenzo de’ Rossi, στη Μεγάλη Σπηλιά (Grotta Grande) των κήπων που σχεδιάστηκε από τον Buontalenti. Στο φόντο έχουμε ελεύθερη αναπαράσταση των διακοσμητικών στοιχείων του σημείου όπου βρίσκεται το γλυπτό.

Paride-e-Elena-di-Vincenzo-de-Rossi

Πάρης και Ελένη, Giardino di Boboli, Φλωρεντία

Και ο Ωκεανός

Στη άλλη όψη το σιντριβάνι του Ωκεανού (Fontana dell’Oceano), έργο του γλύπτη Giambologna (1529-1608), τοποθετημένο σε μια νησίδα, και στο βάθος το αμφιθέατρο των κήπων. Στη βάση του γλυπτού είναι χαραγμένο το όνομα της σχεδιάστριας του νομίσματος “L. DE SIMONI” και γύρω από αυτό η επιγραφή “REPUBBLICA ITALIANA”.

Το σιντριβάνι βρίσκεται στο κέντρο του Isolotto, μιας νησίδας που περιβάλλεται από νερό στο δυτικό μέρος των κήπων και περιλαμβάνει άγαλμα του Ποσειδώνα και τέσσερις θεότητες των ποταμών.

Πηγή:  Πρόγραμμα Ιταλικού Νομισματοκοπείου 2015

You may also like

Comments are closed.