Αναμνηστικά

Βρετανικός και Τιτανικός: Αναμνηστικά νομίσματα του «αβύθιστου» υπερωκεάνιου

1024px-HMHS_Britannic

Σαν σήμερα, 26 Φεβρουαρίου 1914, καθελκύστηκε ο Βρεταννικός, ένα από τα μεγαλύτερα υπερωκεάνια όλων των εποχών. Αδελφό πλοίο του «αβύθιστου» Τιτανικού, δεν πρόλαβε να μπει στη γραμμή του Βόρειου Ατλαντικού γιατί ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το πλοίο επιτάχθηκε και μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο. Ανέλαβε ως αποστολή να μεταφέρει χιλιάδες τραυματίες από τα πολεμικά μέτωπα των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Ο Βρεταννικός βυθίστηκε στο Αιγαίο, όταν προσέκρουσε σε νάρκη που είχε ποντίσει γερμανικό υποβρύχιο.

Η ιστορία του Τιτανικού είναι περισσότερο γνωστή. Το υπερωκεάνιο που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912 στο παρθενικό του ταξίδι, πέρασε στην παγκόσμια μνήμη μέσα από αφιερώματα, εκπομπές, βιβλία, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Μεγάλης Βρετανίας, το 2012, στα εκατό χρόνια από το ναυάγιο του Τιτανικού εξέδωσε δύο αναμνηστικά νομίσματα. Ένα ασημένιο Proof σε περιορισμένο αριθμό και τιμή αγοράς £82.50 και ένα ακυκλοφόρητο νόμισμα σε τιμή £12.99.

Στα νομίσματα που σχεδίασε ο χαράκτης του βρετανικού νομισματοκοπείου Lee Robert Jones απεικονίζεται το πλοίο να διασχίζει τον ωκεανό υπό την επιτήρηση μιας γυναικείας μορφής. Η μορφή είναι βασισμένη στη θεότητα του θανάτου ή της μοίρας, που οι Άγγλοι ονομάζουν Thane, η οποία δεσπόζει στη γλυπτή σύνθεση που φιλοτέχνησε ο Sir Thomas Brock για το μνημείο του Τιτανικού που ανεγέρθηκε στο Μπέλφαστ το 1920.

Titanic-Centennial-Commemorative-Coins

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Καναδά παρουσίασε και αυτό το 2012 τρία αναμνηστικά νομίσματα για τα εκατό χρόνια από το ναυάγιο του Τιτανικού: ένα ασημένιο ονομαστικής αξίας $10, ένα έγχρωμο ασημένιο των 50 Cents και ένα έγχρωμο των 25 Cents.

Canadian-2012-Titanic-Commemorative-Coins

Πιο ρεαλιστική εδώ η απεικόνιση και η παρουσία της μοίρας καθώς αποτυπώνεται ευκρινώς στα νομίσματα των 10 $ και 50 Cents η πορεία του πλοίου προς το παγόβουνο. Ενώ στο νόμισμα των 25 Cents εμφανίζεται το πλήθος στην αποβάθρα πριν τον απόπλου.

Ο Καναδάς θέλησε να κόψει αυτά τα αναμνηστικά νομίσματα για να προβάλλει τις αξίες και την προσφορά της χώρας που συνδέθηκε με την επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων του μοιραίου πλοίου.

Κανένα από αυτά τα νομίσματα δεν είναι πλέον διαθέσιμο γιατί εξαντλήθηκε το τιράζ τους.

__________

Διαβάστε περισσότερες ιστορίες εδώ.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του CoinsClub.

You may also like

Comments are closed.