ΒιβλιογραφίαΔημοπρασίεςΕκτιμήσειςΣυλλέκτεςΣυλλεκτικάΤα νέα μας

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ- ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ

Πάρα πολύ συχνά λαμβάνουμε τηλεφωνήματα για εκτιμήσεις νομισμάτων. Δεδομένης της κρίσης,  οι περισσότεροι απο μας στραφήκαμε σε επενδύσεις που έιχαμε πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια σε νομίσματα, μετάλλια η κοσμήματα, δηλαδή προιόντα που περιέχουν ευγενή μέταλλα. Όμως, η εκτίμηση των νομισμάτων είναι ένα πολύ δύσκολο έργο και πρεπει να εκτελείται αποκλειστικά απο πιστοποιημένο επαγγελματία εκτιμητή. coin_collection

Ο διεθνής επαγγελματικός χώρος των εκτιμητών νομισμάτων στο εξωτερικό ( PCGS, NGS, διέπεται από αυστηρούς κανονισμούς όσον αφορά τα μέλη των Επαγγελματικών Ενώσεων. Ένας πολύ βασικός κανονισμός είναι η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας της  εκάστοτε που πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση. Παραθέτουμε κάποιους βασικούς κανόνες που μπορεί να τους βρεί κανείς και στον Κώδικα Δεοντολογίας της Ένωσης Εκτιμητών Ελλάδος, καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών, στο  http://www.mnec.gr/?q=el , “Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών”

 1. Να παράσχει χρήσιμες συμβουλές για θέματα νομισματικού ενδιαφέροντος σε μη επαγγελματίες πελάτες στα πλαίσια των δυνατοτήτων του.
 2. Να παραδίδει τα νομίσματα που είναι διαθέσιμα προς πώληση άμεσα, εκτός εάν έχει συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό μεταξύ αυτού και του πελάτη του.
 3. Να μην διαστρεβλώνει τις τιμές, την ποιότητα και τις εγγυήσεις που συνδέονται με τα εμπορεύματά του ή εκείνα των ανταγωνιστών του.
 4. Να βοηθήσει τις διωκτικές αρχές στη διερεύνηση και τη δίωξη του παράνομου εμπορίου και παραχάραξης.
 5. Να μην εμπορεύεται νομίσματα ενώ είναι δηλωμένα ως κλεμμένα.
 6. Να μην εμπορεύεται εν γνώσει του πλαστά, μεταβλημένα, επισκευασμένα ή παραποιημένα νομίσματα χωρίς την πλήρη ενημέρωση του πελάτη του για αυτό. Ως παραποίηση ενός νομίσματος ορίζεται η μεταβολή οποιουδήποτε τμήματος ενός νομίσματος, ως διαδικασία που περιλαμβάνει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

Α) Προσθήκη ή άλλος τρόπος τροποποίησης του μετάλλου, έτσι ώστε ένα νόμισμα να φαίνεται ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση, ή πιο πολύτιμο από ότι θα ήταν χωρίς αυτήν την τροποποίηση.

Β) Η προσθήκη οποιασδήποτε ουσίας σε ένα νόμισμα, έτσι ώστε να φαίνεται ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση διατήρησης ή πιο πολύτιμο από ό, τι θα ήταν διαφορετικά. Η χρήση διαλυτών ή / και εμπορικώς διαθέσιμων αραιών οξέων, από ειδικευμένους επαγγελματίες δεν θεωρείται παραποίηση νομίσματος.

Γ) Σκόπιμη έκθεση ενός νομίσματος σε οποιεσδήποτε χημικές ή άλλες ουσίες ή διαδικασίες οι οποίες προσδίδουν τόνωση, έτσι ώστε το κέρμα να φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση διατήρησης ή πιο πολύτιμο από ό, τι θα ήταν διαφορετικά. Η φυσική τόνωση που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας αποθήκευσης με τη χρήση καθιερωμένων / παραδοσιακών μεθόδων, όπως άλμπουμ, ρολά ή φάκελοι κερμάτων, δεν αποτελεί παραποίηση νομίσματος.

 1. Να αξιολογεί με ακρίβεια τα νομίσματα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και σύμφωνα με αναγνωρισμένα πρότυπα του κλάδου (ή να γνωστοποιεί πλήρως τα διαφορετικά πρότυπα που ενδεχομένως χρησιμοποιεί και πώς αυτά διαφέρουν από τα αναγνωρισμένα πρότυπα του κλάδου).
 2. Να μην εφαρμόζει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα όταν συναλλάσσεται με μη επαγγελματίες πελάτες:
 • Αγορά ή πώληση σε παράλογες τιμές.
 • Χρήση, ως τεχνική πώλησης.μεγάλης πίεσης προς τον πελάτη,
 • Χρήση παραπλανητικών στοιχείων οικονομικής απόδοσης.
 • Σύγκριση  κατά τρόπο που δημιουργεί εσφαλμένη εντύπωση.
 • Σκόπιμη διαστρέβλωση της καταγωγής, της προέλευσης ή της ιστορίας ενός νομίσματος.
 • Σκόπιμη παραποίηση του βάρους του νομίσματος.
 • Σκόπιμη παραποίηση της αξίας του νομίσματος.
 • Σκόπιμη παραποίηση των επενδυτικών προοπτικών των νομισμάτων.
 • Σκόπιμη παραποίηση της σχέσης μεταξύ αυτού και οποιασδήποτε κρατικής υπηρεσίας.
 1. Να νωστοποίει και καταστεα σαφές στους πελάτες του ότι (α) Η αγορά νομισμάτων είναι μια αγορά κερδοσκοπική και άναρχη. (β) Η πιστοποίηση δεν εξαλείφει όλους τους κινδύνους που σχετίζονται με την αξιολόγηση των νομισμάτων και (γ) ως επαγγελματίας εκτιμητης είναι υποχρεωμένος να διαιτητεύσει οποιαδήποτε διαφορά σε σχέση με την αγορά, την πώληση ή το εμπόριο των κερμάτων και νομισμάτων.
 2. Να σέβεται τα συμβόλαια του, γραπτά ή προφορικά, προς όλα τα μέρη
 3. Να σέβεται τις συμβάσεις των συναδέλφων του με τρίτους και να μην παρεμβαίνειεν γνώσει του. σε αυτά.
 4. Να ανταλλάσσει ελεύθερα τις μη αποκλειστικές πληροφορίες με τους συναδέλφους του
 5. Να αποφεύγει την σκόπιμη δυσφήμηση  συναδέλφου ή της ποιότητας των προϊόντων ή των υπηρεσιών άλλου για να αποκτήσει εμπορικό πλεονέκτημα.
 6. Να δώσει αποδεικτικά στοιχεία η  συστάσεις από διαιτησίες/ εκτιμήσεις κατόπιν αιτήματος

 

You may also like

Comments are closed.