Επέτειος 50 ετών ενάντια στις διακρίσεις 1$, Καναδας, 2019

Το νόμισμα σηματοδοτεί την από 1969 Πράξη της Βουλής ενάντια στις διακρίσεις κατά της ομοφυλοφιλίας

Ο Καναδάς αφιέρωσε το επετειακό νόμισμα $1 για να τιμήσει την αναγνώριση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ Καναδικής κοινότητας. Έτσι, στις 23 Απρίλιου 2019 το Βασιλικό Καναδικό Νομισματοκοπείο κυκλοφόρησε το νέο αυτό νόμισμα με αντίστοιχη τελετή στο Τορόντο.

Το νόμισμα τιμά τα 50 έτη από την Βουλευτική Πράξη του 1969 η οποία έβαλε τον θεμέλιο λίθο αποποινικοποιώντας ομοφυλοφιλικές πράξεις μεταξύ δυο ανθρώπων, συναινετικά,  ηλικίας άνω των 21 ετών.

Το νόμισμα παρουσιάζει το σχέδιο του Τζο Άβερατζ, καλλιτέχνη από το Βανκούβερ, όπου τα πρώιμα ενδιαφέροντα του για το σχέδιο και την φωτογραφία τον οδήγησαν να αφιερώσει την ζωή του στην τέχνη του όταν διαγνώστηκε το 1984 ως φορέας HIV.

Το σχέδιο του είναι ένας στιλιστικός εορτασμός της Ισότητας την προοπτική της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η εικόνα των 2 αλληλένδετων προσώπων αντανακλά την ρευστότητα του φύλου και έχει αφεθεί ανοιχτό για κάθε ερμηνεία: Μπορεί να ανήκουν σε δυο άτομα η να αντιπροσωπεύουν διαφορετικές όψεις ενός ατόμου.

Στην επιφάνεια αναγράφεται η  λέξη ΙΣΟΤΗΤΑ στα Αγγλικά και στα Γαλλικά όπως και τις χρονολογίες  1969 και 2019 για να σηματοδοτήσουν την επέτειο. Η β΄ όψη έχει χαραγμένο το πορτρέτο της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ από την Σουζάνα Μπλαντ, που χρησιμοποιείται στα Καναδικά νομίσματα από το 2003.

Το δολάριο της Ισότητας θα κυκλοφορήσει σε 3 εκατομμύρια κομμάτια. Διατίθεται επίσης σε κύλινδρο 25 νομισμάτων με ειδικό περιτύλιγμα σε περιορισμένη επίσης κυκλοφορία 15 χιλιάδων κυλίνδρων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Τζο Άβερατζ, R.C.A.

Αδρές γραμμές, εύθυμα χρώματα και φόρμες κινουμένων σχεδίων είναι τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ζωγραφική του Τζο Άβερατζ. Ο ανθρωπιστής καλλιτέχνης με έδρα το Βανκούβερ, ξεκίνησε το καλλιτεχνικό του ταξίδι αρχικά με το σχέδιο και την φωτογραφία. Αυτό κράτησε επαγγελματικά ως το 1984 ώσπου η διάγνωση ως ΗΙV+ τον ενέπνευσε να αφιερώσει την ζωή του στην τέχνη. Από τότε, ο Τζο Άβερατζ έχει λάβει πάρα πολλές διακρίσεις και βραβεία για την καλλιτεχνική και κοινωνική προσφορά του. Οι στιλιστικοί του πίνακες έχουν αναπαραχθεί σε αφίσες, επιγραφές και το 1996 σε ένα γραμματόσημο του Καναδά, όπου απεικόνιζε το Διεθνές Συνέδριο για το AIDS.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η 23η Απρίλιου 2019, σηματοδοτεί τα 50 χρόνια που ο Καναδάς έκανε τα πρώτα βήματα για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

1969

Η Βουλή περνάει μια σειρά συμπληρωματικών αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα του Καναδά, που οδήγησαν στην αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας – ενα σημαντικό ορόσημο για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας του Καναδά.

1992

Ακύρωση της απαγόρευσης συμμέτοχης των ομοφυλοφίλων στις Καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις

1996

Συμπληρώνεται η Καναδική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε να συμπεριλαμβάνει ως μια απαγορευτική διάσταση διάκρισης τον σεξουαλικό προσανατολισμό

2000

Η Βουλή περνάει το νόμο για τον Εκσυγχρονισμό Ευεργετημάτων και Υποχρεώσεων, που δίνει στα ζευγάρια του ιδίου φύλου, τα ίδια κοινωνικά και φορολογικά ευεργετήματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

2002

Ο ορισμός οικογενειακής κατάστασης επεκτείνεται στους Κανονισμούς Μετανάστευσης και Προστασίας Προσφυγων, ώστε να επιτρέπεται η οικογενειακή αναδοχή και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

2004

Προστίθεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός στο εδάφιο «προπαγάνδα μίσους» στον Ποινικό Κώδικα

2005

Η Πράξη Πολιτικού Γάμου νομιμοποιεί την  γαμήλια ισότητα σε όλη την Καναδική Επικράτεια.

2017

 Συμπληρώνεται η Καναδική Πράξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να προστεθεί η απαγόρευση διακρίσεων με βάση την σεξουαλική ταυτότητα και έκφραση. Ο Ποινικός Κώδικας συμπληρώνεται επίσης ώστε να απαγορεύει την προπαγάνδα μίσους ενάντια σε ομάδες που αναγνωρίζονται σε σχέση με την σεξουαλική ταυτότητα  και έκφραση.

2018

Η Πράξη Εξάλειψης Ιστορικών Άδικων Καταδικών επιτρέπει την εξάλειψη αυτών των ιστορικά άδικων καταδικαστικών αποφάσεων σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

You may also like

Comments are closed.