Ιστορίες

Η ιστορία της ημέρας: Ο Έρως και το δελφίνι

cupid

Έρως επάνω σε δελφίνι, ρωμαϊκό νόμισμα

Ο φτερωτός Έρως που σημαδεύει με το τόξο του αυτούς που πρόκειται να ερωτευτούν είναι το πιο δημοφιλές θέμα του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου, της ημέρας των ερωτευμένων.

Σε αυτό το αργυρό νόμισμα που κόπηκε στη Ρώμη γύρω στο 76 π.Χ. βλέπουμε, πιθανότατα, τον Έρωτα επάνω σε ένα δελφίνι που φεύγει προς τα εμπρός και ο μικρός αναβάτης τινάζεται ελαφρά προς τα πίσω. Το νόμισμα κόπηκε από τον Lucius Lucretius Trio, το όνομα του οποίου αναγράφεται με μεγάλα γράμματα, έχει διάμετρο 17,8 mm, και βάρος 3,7 g. Στην άλλη όψη του νομίσματος εικονίζεται ο Ποσειδώνας και το έμβλημά του, η τρίαινα.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές της ρωμαϊκής μυθολογίας, ένα δελφίνι έφερε τη θαλασσογεννημένη Αφροδίτη, τη μητέρα του Έρωτα, στη γη της Πάφου στην Κύπρο. Υπάρχει ακόμα το κλασικό γλυπτό «Αφροδίτη με τον Έρωτα και Δελφίνι» στο Εθνικό Μουσείο της Ρώμης κι ένα άγαλμα του πρώτου αιώνα με τον Έρωτα επάνω σε δελφίνι, ρωμαϊκό αντίγραφο ελληνικού πρωτοτύπου, στο μουσείο Hermitage.

Στην ερωτική ποίηση έχει επίσης αποτυπωθεί η σχέση του Έρωτα με τη θάλασσα και τα δελφίνια. Ο Ανακρέων, ένας από τους εννέα λυρικούς ποιητές της αρχαιότητας, έχει αυτούς τους στίχους που τους αποδίδουμε κάπως πιο ελεύθερα με ρυθμό δημοτικού τραγουδιού: «Πάνω στο κύμα τ’ αργυρό / χορεύουν τα δελφίνια / καβάλα πάει ο Έρωτας και γελαστός ο Πόθος».

Πηγή: http://eroscoin.blogspot.gr/2011/03/type-21-eros-riding-on-dolphin.html

__________

Επίσης έχουν έρθει στο φως εξαιρετικά ψηφιδωτά της ρωμαϊκής εποχής με το ίδιο μοτίβο, των μικρών Ερώτων επάνω σε δελφίνια, στην Bulla Regia και στην Utica στην Τυνησία, αλλά και στη Βρετανία. Η παρακάτω εικόνα από τα ψηφιδωτά στο ρωμαϊκό ανάκτορο που βρέθηκε στην Αγγλία, στην περιοχή του Fishbourne, στο West Sussex.

You may also like

Comments are closed.