ΔημοπρασίεςΙστορίεςΣυλλεκτικάΤα νέα μας

Το δηνάριο “Eid Mar” του Βρούτου αποφέρει πάνω από 300.000 δολάρια σε δημοπρασία

Eid Mar

Ίσως κανένα νόμισμα της αρχαιότητας δεν είναι τόσο γνωστό ή τόσο σημαντικό, όπως το δηνάριο “Eid Mar” του Βρούτου. Το συγκεκριμένο κομμάτι πωλήθηκε στην τιμή των $332,583 κατά τη διάρκεια δημοπρασίας Numismatica Ars Classica’s στις 6 Οκτωμβρίου.

Η αγορά αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών νομισμάτων συνεχίζει να ευδοκιμεί, όπως δείχνουν οι πωλήσεις σε πρόσφατες δημοπρασίες στην Ευρώπη. Πρόσφατες προσφορές των μεγάλων συλλογών είναι απόδειξη πως η αγορά για τα συγκεκριμένα νομίσματα βρίσκεται σε άνοδο. Αδυναμίες είναι εμφανείς  όταν το υλικό δεν είναι εξαιρετικής ποιότητας, αλλά πάντα τα κορυφαία αντικείμενα προσελκύουν κορυφαίες τιμές.

Στο δηνάριο”Eid Mar” του Βρούτου – το ξίφος, το κάλυμα κεφαλής – σύμβολο ελευθερίας, και η σαφής επιγραφή, αποτελούν μνημείο σε ένα από τα μεγάλα γεγονότα της δυτικής ιστορίας, την δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα . Λίγες πράξεις είχαν τη δύναμη από μόνες τους να διαμορφώσουν την ιστορία και να θέσουν τα θεμέλια μιας νέας εποχής. Μια από αυτές ήταν η δολοφονία του Γάιου Ιούλιου Καίσαρα στις 15 Μαρτίου ή διαφορετικά, κατά τους Ρωμαίους, στις «Ειδούς του Μαρτίου*»….

Ένα κομμάτι αυτού του διάσημου, σπάνιου και πολυπόθητου νομίσματος πωλήθηκε$332,583 κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας Numismatica Ars Classica’s στις 6 Οκτωμβρίου, δημοπρασία του 3ου μέρους της συλλογής Ρωμαϊκών νομισμάτων του Michael Gasvoda. Η ποιότητα του βαθμολογήθηκε ως εξαιρετικά καλή.

Η ΄Β όψη μαρτυρά την δολοφονία αναγράφοντας την ημερομηνία του συμβάντος, εμφανίζοντας τα στιλέτα ως τα όπλα που παρέδωσαν το θανατηφόρο χτύπημα, και προβάλλοντας τον πηλέα, που συμβολίζει τον διακηρυγμένο στόχο της πράξης των δολοφόνων.

Παρ΄όλο που δεκάδες άνδρες συμμετείχαν στην συνωμοσία εναντίον του Καίσαρα, όλοι εκπροσωπούνται στην Β΄ όψη μόνο από δύο στιλέτα – σαφής υπαινιγμός για τον Βρούτο και τον Κάσιο ως ηγέτες του πραξικοπήματος και, εν συνεχεία, της ένοπλης αντιπολίτευσης στους Αντώνιο και και Οκταβιανό.

*Οι Ειδοί του Μαρτίου, στα Λατινικά Idus Martii ή Idus Martiae ήταν αργία για τους Ρωμαίους αφιερωμένη στο Θεό Άρη και γι αυτό εκείνη τη μέρα τελούνταν στρατιωτικές παρελάσεις. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ίδια η λέξη “Μάρτιος” σημαίνει “Αρης” (< λατ. Mars, tis). Η φράση “Αι ειδοί του Μαρτίου” χρησιμοποιείται και για να προσδιορίσει την “αποφράδα ημέρα”

Γιατί είναι γνωστές, μόνο, οι ειδοί του Μαρτίου

Οι πιο φημισμένες ειδοί, παγκοσμίως, είναι αυτές του Μάρτη. Συγκεκριμένα, με τον όρο “αι ειδοί του Μαρτίου” προσδιορίζουμε την 15η Μαρτίου. Οι ειδοί του Μαρτίου έμειναν στην παγκόσμια Ιστορία, γιατί εκείνη ακριβώς τη μέρα δολοφονήθηκε ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ (15 Μαρτίου 44 π.Χ.) από τον Γάιο Κάσσιο Λογγίνο και τον Μάρκο Ιούνιο Βρούτο (κατά ορισμένους, ίσως, ήταν νόθος γιος του) και γι αυτό ο Καίσαρας αναφώνησε τη γνωστή φράση “Και σύ τέκνον, Βρούτε;”

Ο Καίσαρας, κατά την παράδοση, είχε προειδοποιηθεί από τον οιωνοσκόπο Σπουρίννα «να φοβάται τις ειδούς του Μαρτίου». Όταν η μέρα έφθασε και ο Καίσαρας, πορευόμενος προς τη Σύγκλητο, συνάντησε τον οιωνοσκόπο και του είπε με ειρωνεία και υπεροψία «Έφθασαν οι ειδοί!» εννοώντας ότι τον είχε συμβουλέψει λανθασμένα, μιας και δεν του είχε συμβεί τίποτα κακό. «Ναι, άλλα δεν πέρασαν…» του απάντησε ο οιωνοσκόπος.

Πηγές CoinsWorld, Μηχανή του Χρόνου, coins.about.com

You may also like

Comments are closed.