Θέλετε να σιγουρευτείτε ότι νόμισμα σας είναι σίγουρα ασημένιο? Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το δείτε. Στην πραγματικότητα μερικές μέθοδοι ελέγχου γνησιότητας είναι εύκολες και μπορούν να γίνουν σπίτι. Άλλες θέλουν περισσότερη εμπειρία και εξοπλισμό. Θα δούμε λοιπόν όλες αυτές τις προσεγγίσεις σε αυτό το άρθρο.

Τεστ κατ’ Οικον.

Σας παρουσιάζουμε μερικούς απλοούς τρόποους λοιπόν να ελέγξετε  το ασήμι σε νομίσματα, ράβδους η άλλα αντικείμενα

  1. Το κόλπο με το λιωμένο παγάκι

Μάλλον δεν είναι κόλπο αλλά επιστήμη εν δράσει. Το ασήμι έχει μεγάλη επαγωγικοτητα. Ίσως είναι το φυσικό στοιχείο με την μεγαλύτερη ηλεκτρική επαγωγή. Έτσι λοιπόν αν τοποθετήσεις ένα παγάκι σε ένα ασημένιο κέρμα η μπάρα, πρέπει να λιώσει πολύ γρηγορά. Πρέπει να έχετε υπόψη ότι δεν θα λιώσει και θα εξατμιστεί στιγμιαία σε μια στάνταρ θερμοκρασία δωμάτιου. Σιγουρά όμως το παγάκι στο ασήμι θα λιώσει πολύ πιο γρηγορά από οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια στον ίδιο χώρο.

  1. Ρινγκ, Ρινγκ: Το τεστ Πινγκ

Όχι δεν αναφερόμαστε στο σουξέ των ΑΒΒΑ , ρινγκ είναι ο ήχος που κάνει ένα ασημένιο κέρμα όταν πέσει σε σκληρή επιφάνεια όπως ξύλινο πάτωμα, τραπέζι κλπ. Ένα αληθινό ασημένιο κέρμα κάνει αυτό τον θερμό ήχο για μερικά δευτερόλεπτα . Κέρματα από νικέλιο, χαλκό κλπ. δεν παράγουν τέτοιο ήχο. Αντίθετα κάνουν ένα «κλικ» . αυτό διαπιστώνεται εύκολα ρίχνοντας ένα κέρμα 90% ασήμι μαζί με ένα από χαλκονικελιο ίδιου μεγέθους και βάρους.

 

  1. Τεστ με Μαγνήτη

Έχετε έναν κλασσικό δυνατό μαγνήτη? Ωραία! Το ασήμι έχει αδύναμη μαγνητικοτητα, έτσι αν το κέρμα που δοκιμάζουμε κολλήσει αμέσως στον μαγνήτη δυστυχώς δεν είναι ασημένιο. Σημειώστε πολλά μέταλλα με ασημένια επίστρωση επίσης δεν μαγνητίζονται. Το τεστ του μαγνήτη είναι ένας τρόπος να τσεκάρουμε ένα κέρμα σε πρώτη φάση. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να δούμε αν ένα κέρμα χρυσό η ασημένιο είναι κίβδηλο. Αν ελέγχουμε μια  ασημένια ράβδο πρέπει να   τηκρατήσουμε σε 45 μοίρες γωνία και βλέπουμε πόσο αργά ο μαγνήτης κινείται προς τη μπάρα. Επειδή όπως είπαμε το αληθινό ασήμι είναι πλήρως επαγώγιμο θα λειτουργήσει ως ηλεκτρομαγνήτης , έτσι θα καθυστερήσει την κίνηση του μαγνήτη.

  1. Χημικά Τεστ

Υπάρχουν δυο χημικά τεστ. Θέλει όμως προσοχή για την προσωπική σας ασφάλεια. Πολλά από τα τεστ περιέχουν οξέα. Αν χρησιμοποιηθούν λάθος, η καυστικότητα θα δημιουργήσει τραυματισμό. Να φοράτε πάντα προστατευτικά ρούχα , γάντια, γυαλιά κλπ. κι ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες. Τα τεστ να γίνονται σε καλά εξαεριζόμενο χώρο. Επίσης αυτά τα οξέα μπορεί να κάνουν ζημιά στο ασήμι. Αν δεν θέλετε να παραγγείλετε κάποιο τέτοιο τεστ και δεν σας ενδιαφέρει η εμφάνιση του αντικειμένου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκαντικό. Το λευκαντικό θα σκουραίνει το ασήμι πολύ γρηγορά-μπρος στα ματιά σας.

Αγοράστε ασήμι με σιγουριά

Γιατί να αγωνιάτε αν τα κέρματα, οι ράβδοι σας κλπ. είναι πραγματικά ασημένια? Αν τα αγοράσετε από μια αξιόπιστη πηγή δεν θα αναρωτιέστε.

Δυστυχώς πολλοί συλλέκτες κι αγοραστές ασημιού το μαθαίνουν με σκληρό τρόπο. Μερικοί προσπαθώντας να γλυτώσουν λίγα χρήματα αγοράζουν από αγνώστους, κυρίως ηλεκτρονικά. Πολλές φορές και με μέθοδο ανταλλαγής. Εκ των υστέρων ανακαλύπτουν ότι δεν έπρεπε… Είναι πάντα πιθανό τα ασημένια κέρματα που επιλέγετε να είναι από πήγες αμφίβολου προέλευσης. Είναι όμως κάτι που μπορεί να αποφευχθεί. Οι αγορές να γίνονται μόνο από έμπιστη πηγή. Μια πηγή που θα εγγυάται την αυθεντικότητα τους. Αναζητάτε λοιπόν ασήμι χωρίς να αγνωνιάτε και που δεν θα χρειάζεται τεστ?  Αγοράστε από γνωστό έμπιστο πωλητή. Σίγουρα θα ναι ακριβότερος αλλά το αντιστάθμισμα είναι σπουδαίο. Η ποιότητα θα είναι αναμφισβήτητη. Θά είσατε ήσυχοοι για το ασήμι που αγόρασατε  χωρίς να υπάρχουν σκιές αμφισβήτησης. Επιπροσθέτως ασημένια κέρματα και μπάρες που παράγονται από τα επισημά κράτη η γνωστά ιδιωτικά νομισματοκοπεία είναι εύκολο να πωληθούν. Έτσι όταν αποφασίσετε να πουλήσετε  θα υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι αγοραστές.

Πως θα βρω ένα έμπιστο καταστημα νομισμάτων

Πως θα εντοπίσετε λοιπόν έναν σωστο επαγγελματια? Ακόμα και στο διαδίκτυο η φήμη από στόμα σε στόμα είναι σημαντική .Συζητήσεις με φίλους συλλέκτες. Προηγούμενες προσωπικές εμπειρίες. Πολλοί έχουν ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με πολλές πληροφορίες, τιμές, προϊόντα, εγγυήσεις κλπ. Αγοράζουμε πάντα από εκεί που γνωρίζουμε κι εμπιστευόμαστε.

You may also like

Comments are closed.