ΕκδόσειςΝέας κοπής

EUROPA STAR 2017

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!

Η ΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ
Από το 2016, η νομισματική σειρά EUROPA STAR, στην οποία συμμετέχουν τα διαπρεπέστερα Νομισματοκοπεία της Ευρώπης, φέρει ολοκαίνουριο κοινό οπισθότυπο που συμβολίζει την Ευρωπαϊκή ενότητα και επικεντρώνεται θεματικά στις «Εποχές της Ευρώπης».

Μετά τον «Μοντέρνο 20ό αιώνα» (2016) και την «Εποχή του Σιδήρου και το Γυαλιού» που μόλις κυκλοφόρησε, τα Νομισματοκοπεία των χωρών που συμμετέχουν στο Europa Star καλούνται να απαθανατίσουν σε ατόφιο ασήμι το «Μπαρόκ και Ροκοκό» (2018), την «Αναγέννηση» (2019), και τη «Γοτθική» περίοδο (2020).

Στην Έκδοση του 2017, εκτός από τις 7 χώρες που συμμετείχαν πέρυσι (Γαλλία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία), συμμετέχουν το Βέλγιο αλλά και η Ελλάδα, αποτυπώνοντας προσωπικότητες, κτίσματα και έργα τέχνης που έχουν σηματοδοτήσει την ιστορία της κάθε χώρας.

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στη νομισματική «πρόκληση» της «Εποχής του Σιδήρου και του Γυαλιού» αποτυπώνοντας εγχάρακτα τρία ορόσημα της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, από το 1800 ως το 1900, σε μία εξαίρετη κοπή που αποθεώνει τα πνευματικά και τεχνικά επιτεύγματα της χώρας μας!

Η ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
Στο κέντρο της «τριλογίας» δεσπόζει η εμβληματική μορφή του Διονύσιου Σολωμού (1798-1857), του εθνικού μας ποιητή που απαθανάτισε με τους στίχους του τον αγώνα του ελληνικού λαού για την ελευθερία.

Επανάσταση στα τέλη του 19ου αιώνα έφεραν τα πρώτα καινοτόμα τεχνικά έργα στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τη Διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου που εγκαινιάστηκε το 1893, και την κατασκευή της μεταλλικής γέφυρας που ενώνει την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα. Πρωτόγνωρα επιτεύγματα για την εποχή τους!

Ιστορική τέλος υπήρξε η αναβίωση του Ολυμπιακού πνεύματος και η τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, το 1896, που επιστεγάστηκε από την επική νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο.

 

ΑΨΕΓΑΔΙΑΣΤΗ ΚΟΠΗ
ΣΕ  ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΣΗΜΙ 925
°
Η μορφή του Διονύσιου Σολωμού, η Διώρυγα της Κορίνθου με τη μεταλλική γέφυρα και το Κύπελλο Μπρεάλ που έλαβε ως τρόπαιο ο Σπύρος Λούης είναι έξοχα χαραγμένα στην πρόσθια όψη της έκδοσης από το χέρι του χαρισματικού Έλληνα γλύπτη και χαράκτη νομισμάτων Γεώργιο Σταματόπουλο – ο οποίος έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις για το έργο του, όπως το  πρώτο βραβείο για τον σχεδιασμό του επετειακού Ευρωκέρματος για τα 10 χρόνια της Ο.Ν.Ε. το 2008, αλλά και για κοινή όψη του νομίσματος των 2€ το 2015!

Στην οπίσθια όψη, με φόντο το αστέρι του Europa, απεικονίζεται το εθνόσημο, με το ανθέμιο του Ελληνικού Νομισματοκοπείου αριστερά, το έτος κοπής δεξιά, και τις λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και «ΕΠΟΧΗ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΟΥ» περιμετρικά.

Εκτός από πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο και έργο τέχνης σε μικρογραφία, η ελληνική έκδοση EUROPA 2017 αποτελεί μοναδικό δείγμα άψογης και προηγμένης κοπής, υψηλής αισθητικής και περίτεχνης χάραξης σε πολύτιμο ασήμι 925 βαθμών. Ένα αληθινό κόσμημα για κάθε νομισματική συλλογή!

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
& ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΑΣΗΜΙ
Αποτελεί επιπλέον μοναδική συλλεκτική ευκαιρία, καθώς κυκλοφορεί στον περιορισμένο αριθμό των 5.000 τεμαχίων παγκοσμίως, που εύλογα αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα τόσο από τους συλλέκτες στη χώρα μας, όσο και από τους πιστούς συλλέκτες του EUROPA παγκοσμίως, οι οποίοι συλλέγουν φανατικά κάθε ετήσια έκδοση.

Το ασημένιο νόμισμα Europa 2017, ονομαστικής αξίας 10€, βάρους 31,10 γραμμαρίων και διαμέτρου 38,61 χιλιοστών, έχει κοπεί σε εκλεκτή ποιότητα proof, που αναδεικνύει έξοχα την ανάγλυφη ματ παράσταση πάνω στο στιλπνό φόντο της.

Η «ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ» ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ

Βέλγιο: Ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Αμβέρσας που χτίστηκε την περίοδο 1899-1905, ένα «κόσμημα» που συνδυάζει με τον ιδανικότερο τρόπο τη χρήση του Σιδήρου και του Γυαλιού.

Φινλανδία: Θέμα εμπνευσμένο από τη Χρυσή Εποχή της Φινλανδικής Τέχνης (τέλη 19ου και αρχές 20ού αιώνα), όταν οι καλλιτέχνες αντλούσαν έμπνευση από το επικό φινλανδικό ποίημα «Kalevala». Το εθνικό πνεύμα της Φινλανδίας αποτυπώθηκε στο Περίπτερό της στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1900, σχεδιασμένο από τους Eliel Saarinen, Herman Geselius και Armas Lindgren, όπου εκτέθηκαν αριστουργήματα του Akseli Gallen-Kallela και άλλων διάσημων Φινλανδών καλλιτεχνών. Στην εγχάρακτη παράσταση του νομίσματος δεσπόζει το μοτίβο της «Φλόγας», ένα διακοσμητικό σχέδιο χαλιού που είναι τυπικό της λαϊκής τέχνης της Φινλανδίας, σχεδιασμένο από τον  Gallen-Kallela για το περίπτερο.

Γαλλία: Τρία ισχυρά σύμβολα για τη Γαλλία… O Βικτόρ Ουγκό, κορυφαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα, ο Πύργος του Άιφελ, κορυφαίο τεχνολογικό επίτευγμα που χτίστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889 και ο πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελευθερία οδηγεί τον Λαό». Η γαλλική σημαία είναι έγχρωμη στα ασημένια νομίσματα των 10€ και 50€.

Ιρλανδία: Μία από τις πιο εμβληματικές αρχιτεκτονικές κατασκευές του Δουβλίνου, η Γέφυρα «Ha’penny», πεζογέφυρα από χυτοσίδηρο που εγκαινιάστηκε επίσημα το 1812 συνδέοντας το βόρειο με το νότιο τμήμα της πόλης. Είναι το κατεξοχήν τοπόσημο που συμβολίζει το πνεύμα της ζωής στην πόλη του Δουβλίνου.

Ιταλία: H κομψή Galleria Vittorio Emanuele II που συνδέει την Piazza del Duomo με την Piazza della Scala, στο Μιλάνο, με έμφαση στον υπέροχο θόλο από χυτοσίδηρο και γυαλί.
Σχεδιασμένη το 1861 και κατασκευασμένη από τον αρχιτέκτονα Giuseppe Mengoni μεταξύ 1865 και 1877, είχε καινοφανείς διαστάσεις για την εποχή.

Μάλτα: Το Θερμοκήπιο του Βοτανικού Κήπου Argotti, μία κατασκευή από σίδηρο και γυαλί σχεδιασμένη από τον Andrea Vassallo. Υπήρξε μία αισθητική καινοτομία για τη Μάλτα και μία από τις ελάχιστες σιδερένιες κατασκευές στη χώρα από τον 19ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Αποσυναρμολογήθηκε τη δεκαετία του ’30, οπότε το νόμισμα τιμά ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα που δεν υπάρχει πια.

Πορτογαλία: Λεπτομέρεια από το Palacio de Cristal ή Crystal palace στο Πόρτο, που αποτελεί την πορτογαλική εκδοχή της ομώνυμης κατασκευής στο Λονδίνο. Η εκδοχή του Πόρτο επιβίωσε ως το 1956, οπότε αντικαταστάθηκε από τη σημερινή κατασκευή. Το Νομισματοκοπείο χρησιμοποίησε στο νόμισμα δύο υλικά: ασήμι και γυαλί. Στο κέντρο του νομίσματος υπάρχει μία οπή γεμισμένη με ακρυλικό υλικό με νημάτια που ανακαλούν την εγχάρακτη κατασκευή από μέταλλο και τα υλικά της αρχικής κατασκευής.

Ισπανία: Το πορτρέτο της ποιήτριας Rosalía de Castro, μιας σημαντικής μορφής του γαλικιανού ρομαντικού κινήματος, το Palacio de Cristal (Crystal Palace), μία κατασκευή από γυαλί και μέταλλο στο Retiro Park της Μαδρίτης και το πρώτο ατμοκίνητο τρένο της Ιβηρικής χερσονήσου έγχρωμο.

Πηγή Coins Club Greece

https://goo.gl/cph5P1

 

You may also like

Comments are closed.