«ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,
ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ.»

Ο Αδαμάντιος Κοραής γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1748 , σπούδασε ιατρική στο Μονπελιέ και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι τις παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης όπου βίωσε από κοντά τα συνταρακτικά γεγονότα και τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που ακολούθησαν.

Αδαμάντιος Κοραής

Υπέρμαχος των ιδεών του Διαφωτισμού, αφοσιώθηκε ενεργά στο ζήτημα της ελληνικής ανεξαρτησίας αναπτύσσοντας σημαντική εκδοτική και πνευματική δραστηριότητα με σκοπό να αφυπνίσει πνευματικά τους Έλληνες, να τους εμψυχώσει, αλλά και να συνδράμει στον ελληνικό Αγώνα κινητοποιώντας ομογενείς και ξένους φιλέλληνες.

Όραμα του Αδαμάντιου Κοραή ήταν ο φωτισμός του Γένους μέσω της ελληνικής γλώσσας και παιδείας ώστε να μπορέσουν οι Έλληνες να αποκτήσουν ουσιαστική ελευθερία και πολιτική ανεξαρτησία, ενώ πεποίθησή του ήταν ότι για ένα άρτιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έπρεπε να «μετακενώσουμε» στην Ελλάδα τα φώτα της Ευρώπης.

Ο μεγάλος διδάσκαλος και διαφωτιστής, που συνέβαλε καταλυτικά στην ιδεολογία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, πέθανε στο Παρίσι το 1833 και η ταφή του έγινε στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς, ενώ το άγαλμά του κοσμεί σήμερα την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ΕΛΛΑΔΑΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΡΟΚΟΚΟ

Από το 2016, τα διαπρεπέστερα Νομισματοκοπεία της Ευρώπης συμμετέχουν στο νομισματικό πρόγραμμα EUROPA STAR με ετήσιες κοπές που απαθανατίζουν σε ατόφιο ασήμι τις «Εποχές της Ευρώπης».

Μετά τον «Μοντέρνο 20ό αιώνα» (2016) και την «Εποχή του Σιδήρου και το Γυαλιού» (2017), τα Νομισματοκοπεία των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ζωντανεύουν φέτος σε συλλεκτικές κοπές όλη τη μεγαλοπρέπεια της «Μπαρόκ και Ροκοκό» περιόδου (2018), ενώ θα ακολουθήσουν η «Αναγέννηση» (2019) και η «Γοτθική» περίοδος (2020).

Β Οψη Europa Star 2018

Στην Έκδοση του 2018 συμμετέχει και η χώρα μας αν και την εποχή που ανθούσαν στην Ευρώπη τα καλλιτεχνικά ρεύματα του Μπαρόκ και του Ροκοκό με τις περίτεχνες φόρμες, το έντονα θεατρικό και δραματικό ύφος και την εκκεντρική πολυτέλεια στα βασιλικά παλάτια, η Ελλάδα βρισκόταν ακόμη υπό τον οθωμανικό ζυγό.

Ωστόσο, την εποχή αυτή, που σημαδεύεται επίσης από τον Διαφωτισμό και κορυφώνεται με τη Γαλλική Επανάσταση, ανθεί στα Ενετοκρατούμενα Επτάνησα και στις ελληνικές παροικίες των ευρωπαϊκών πόλεων ο Ελληνικός Διαφωτισμός, πρωτεργάτης του οποίου υπήρξε ο Αδαμάντιος Κοραής.

 ΣΕ ΑΣΗΜΙ 925°

Η μορφή του εμβληματικού διαφωτιστή και διδάσκαλου του Γένους κοσμεί την ελληνική έκδοση του νομισματικού προγράμματος EUROPA STAR 2018 έχει χαραχτεί από το χέρι του Γιώργου Σταματόπουλου, χαράκτη και της εθνικής όψης των ελληνικών ευρώ, ο οποίος έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις, όπως το πρώτο βραβείο για τον σχεδιασμό του επετειακού Ευρωκέρματος για τα 10 χρόνια της Ο.Ν.Ε. το 2008, αλλά και για κοινή όψη του νομίσματος των 2€ το 2015.

Η προσωπογραφία του Αδαμάντιου Κοραή είναι πλαισιωμένη από ανάγλυφα διακοσμητικά μοτίβα τέμπλων εκκλησιών των Επτανήσων. Στην οπίσθια όψη, με φόντο το αστέρι του Europa, απεικονίζεται το εθνόσημο, με το ανθέμιο του Ελληνικού Νομισματοκοπείου αριστερά, το έτος κοπής δεξιά, και τις λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και «ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΡΟΚΟΚΟ» περιμετρικά.

Αληθινό έργο τέχνης σε μικρογραφία, η ελληνική έκδοση EUROPA 2018 αποτελεί εξαιρετικό δείγμα άψογης κοπής, υψηλής αισθητικής και ανταγωνίζεται επάξια τα αντιστοιχα των υπολοίπων νομισματοκοπείων.

ΤΙΡΑΖ 5.000 ΜΕ ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ 

Η ελληνική έκδοση EUROPA STAR 2018 κυκλοφορεί στον αυστηρά περιορισμένο αριθμό των 5.000 τεμαχίων παγκοσμίως, Το ασημένιο νόμισμα EUROPA STAR 2018 είναι ονομαστικής αξίας 10€, βάρους 31,10 γραμμαρίων, διαμέτρου 38,61 χιλιοστών, σε  ποιότητα proof. Προσφέρεται σε πολυτελή κασετίνα συνοδευόμενο από πιστοποιητικό γνησιότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η «ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚΟΚΟ» ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ

Μάλτα
Στο νόμισμα της Μάλτας απεικονίζεται το διάσημο γλυπτό του Giuseppe Mazzuoli «Η Βάπτιση του Χριστού». Ο Giuseppe Mazzuoli (1644-1725) ήταν Ιταλός γλύπτης Μπαρόκ έργων στο πνεύμα του Μπερνίνι. Φιλοτέχνησε πολλά γλυπτά μνημειακής κλίμακας. Το 1703 ολοκλήρωσε το άγαλμα που κοσμεί την κεντρική Αγία Τράπεζα στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη στη Βαλέτα. Στον ίδιο ναό, ο Mazzuoli φιλοτέχνησε τις αλληγορικές μορφές του τάφου του Ramon Perellos y Roccaful (1637-1720), του Μεγάλου Μαγίστρου του Τάγματος της Μάλτας. Τα σχέδια του νομίσματος είναι του καλλιτέχνη Noel Galea Bason και η κοπή έγινε στο Βασιλικό Ολλανδικό Νομισματοκοπείο.

Γαλλία
Ο οπισθότυπος του νομίσματος ανακαλεί την εποχή του Μπαρόκ και του Ροκοκό στη Γαλλία απεικονίζοντας την Αίθουσα των Κατόπτρων στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, τον εμβληματικό φιλόσοφο και συγγραφέα του Διαφωτισμού Βολταίρο και τον πληθωρικό Βασιλιά-Ήλιο με κοστούμι χορού, παραπέμποντας σε άλλες τέχνες της ίδιας περιόδου: τη μουσική του Λιλύ και το θέατρο του Μολιέρου. Ο Βασιλάς-Ήλιος λάμπει επιχρυσωμένος στα ασημένια νομίσματα των 50 € και 10 €. Στον εμπροσθότυπο απεικονίζονται η θεά Europa που κοσμεί το γαλλικό νόμισμα από το 2016 και το λογότυπο του EUROPA STAR, που συμβολίζει την ενότητα των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ιταλία
Στον οπισθότυπο του νομίσματος είναι χαραγμένο τμήμα από το άγαλμα Santa Veronica του Francesco Mochi (Βασιλική Αγίου Πέτρου στο Βατικανό) με γλυπτικά διακοσμητικά στοιχεία των Bernini και Borromini που είναι αντιπροσωπευτικά της τέχνης του Μπαρόκ. Στα αριστερά, κάθετα, είναι σκαλισμένη η επιγραφή «IL BAROCCO», επάνω η ονομαστική αξία «10 EURO» και το έτος έκδοσης «2018», και κάτω δεξιά το όνομα της σχεδιάστριας «COLANERI». Στην εμπρός όψη, η σχεδιάστρια Maria Carmela Colaneri φιλοτέχνησε μία αλληγορική αναπαράσταση της Ιταλίας με λεπτομέρειες από το έμβλημα της Ιταλικής Δημοκρατίας: το γρανάζι, την ιτιά και κλαδιά ελιάς.

You may also like

Comments are closed.