“ΔΩΣΤΕ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ”

Ο διάσημος Αντιπολεμικός ύμνος δημιουργήθηκε στον Καναδά από τον Τζων Λένον και την Γιοκο Όνο κατά την διάρκεια της περιβόητης διαμαρτυρίας τους το 1969. Ο Λένον τότε ήταν ακόμα με τους Μπητλς κι ήταν το πρώτο σόλο άλμπουμ που ηχογράφησε. Έγινε όμως τεράστια παγκόσμια επιτυχία όταν τραγουδήθηκε από μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ στις 15 Νοέμβριου 1969.

1η Ιουνίου , 1969, Μοντρεαλ
Η επέτειος των 50 χρονών αυτού του παγκοσμίου φήμης γεγονότος παρουσιάζεται από το Νομισματοκοπείο του Καναδά χαραγμένη σε ένα μοναδικό νόμισμα από ατόφιο ασήμι 9999. Απεικονίζει τον Τζων και την Γιοκο στην πιο εμβληματική τους εικόνα καταγράφοντας μια περήφανη Καναδική στιγμή. Ξαναζούμε μια στιγμή που η κραυγή για ειρήνη έδωσε τον σπινθήρα της επανάστασης που άλλαξε τον κόσμο.

Tο Νέο νόμισμα του Καναδά έχει ήδη εξαντληθεί κατα 76%

Το νόμισμα απεικονίζει την διάσημη φωτογραφία του Ιβορ Σαρπ του 1969. Δείχνει το ζευγάρι κατά την διάρκεια της οκταήμερης διαμαρτυρίας του υπερ της Ειρήνης παραμένοντας στο κρεββάτι του δωμάτιου 1742 στο ξενοδοχείο «Β. Ελισάβετ» στο Μόντρεαλ .. Η εικόνα συμπληρώνεται με μηνύματα για την Ειρήνη συμπεριλαμβανομένου κι ενός στα γαλλικά. Η εικόνα είναι χαραγμένη σε άσπρο και μαύρο. Στην άλλη όψη είναι το πορτρέτο της Α.Μ. Βασίλισσάς Ελισάβετ ΙΙ από την Σουζάνα Μπλαντ.

«Φέρνω πολύ συχνά στη μνήμη μου, την εμπειρία που είχα τότε που συνάντησα τον Τζων και την Γιοκο. Αν και πολύ νέος τότε και μεγάλος θαυμαστής του Τζων, δεν μπόρεσα ον το εκτιμήσω και να το εμβαθύνω όσο έπρεπε. Ο ιδεαλισμός και η αισιοδοξία του ότι οι πολίτες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, μου δίνουν έμπνευση τώρα μέσα από τις τότε μνήμες. Ειδικά τώρα που ο κόσμος γίνεται περισσότερο κυνικός.» Αυτά είπε ο Άλαν Μάικλ Ροκ, νέος πολιτικός τότε το 1969. Ήταν αυτός που είχε καλέσει τον Λένον σε ένα συνέδριο για την Ειρήνη στο πανεπιστήμιο της Οτάβα, μετά την εν κλίνη διαμαρτυρία του στο Μόντρεαλ.


Μοναδική Συσκευασία. Το νόμισμα είναι συσκευασμένο σε ενα ειδικά σχεδιασμένο θεματολόγιο κουτί από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Καναδά. Εναν προϊόν πραγματικά φτιαγμένο για τους θαυμαστές του Λένον. Ενα συλλεκτικό νόμισμα μεγάλης ιστορικής αξίας.

 

You may also like

Comments are closed.