Αναμνηστικά

Γουτεμβέργιος: Η πρώτη Βίβλος και δύο αναμνηστικά νομίσματα

Gutenberg Bible, Library of Congress, Washington, D.C. / From Wikimedia Commons

Gutenberg Bible, Library of Congress, Washington, D.C. / From Wikimedia Commons

Στις 23 Φεβρουαρίου 1455 γίνεται η πρώτη μαζική εκτύπωση βιβλίου: είναι η Βίβλος, και τυπώνεται από τον Γουτεμβέργιο, τον μεγάλο Γερμανό εφευρέτη. O Johannes Gutenberg θεωρείται, ακριβώς λόγω της ανακάλυψης της τυπογραφίας, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Χωρίς την ανακάλυψη της τυπογραφίας πιθανότατα δεν θα μιλούσαμε για Διαφωτισμό. Η διάδοση της γνώσης, και του βιβλίου, που μέχρι τότε ήταν μόνο χειρόγραφο, η επικοινωνία των ανθρώπων, η ενημέρωση, ο Τύπος, όλες αυτές οι πολύτιμες ψηφίδες του πολιτισμού μας ξεκινούν με τον μεγάλο αυτό πρωτοπόρο.

Η Βίβλος που τύπωσε ο Γουτεμβέργιος (Biblia Sacra) είχε 42 γραμμές σε δύο στήλες ανά σελίδα. Τα περίπου 180 αντίγραφα πουλήθηκαν για 300 φλορίνια το καθένα, ποσό που ισοδυναμούσε με τους μισθούς τριών ετών για ένα μέσο υπάλληλο.

Στα 500 χρόνια από τον θάνατό του, το 1968, οι δύο Γερμανίες τιμούν τον μεγάλο εφευρέτη κόβοντας αναμνηστικά νομίσματα. Οι Δυτικογερμανοί φτιάχνουν ένα νόμισμα των 5 Μάρκων που στον εμπροσθότυπο φέρει τη μορφή του Γουτεμβέργιου, ενώ στην πίσω όψη κυριαρχεί ο γερμανικός αετός, έμβλημα που χρονολογείται από το 1926. Το νόμισμα ήταν ασημένιο, βάρους 11,2 γρ. και κυκλοφόρησε σε 2.900.000 τεμάχια.

Germany 1968 coin Gutenberg

Οι Ανατολικογερμανοί είναι πιο συντηρητικοί, όπως βλέπουμε, και προτιμούν να τυπώσουν τα αρχικά του ονόματός του στο δικό τους νόμισμα, των 10 (ανατολικών) μάρκων, όπου και εδώ στην πίσω όψη κυριαρχεί το κρατικό έμβλημα, το σύμπλεγμα με το σφυρί και το διαβήτη που στεφανώνεται από στάχυα. Εδώ αναγράφεται: DEUTSCHE DEMOKRATISCHE REPUBLIK 1968 10 MARK. Το νόμισμα είναι ασημένιο, πιο βαρύ από το αντίστοιχο δυτικό: 17 γρ.

DDR Coin 1968 Gutenberg

__________

Διαβάστε περισσότερες ιστορίες εδώ.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του CoinsClub.

You may also like

Comments are closed.