Ιστορίες

150 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

«150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1864-2014»

Με αφορμή την συμπλήρωση 150 ετών από την Ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα (1864-2014) εκδόθηκε το νόμισμα αυτό από την Τράπεζα της Ελλάδος στις 24 Σεπτεμβρίου 2014. Μετά από πολλούς και σκληρούς αγώνες ο ελληνισμός των Επτανήσων κατάφερε να ενωθεί με την Ελλάδα το 1864 έχοντας ζήσει για αρκετά χρόνια υπό τον Βενετσιάνικο, τον Ενετικό αλλά και τον Βρετανικό ζυγό.

Ο δακτύλιος του κέρματος περιστοιχίζεται περιμετρικά από τα 12 αστέρια της Ευρωζώνης, ενώ στο κέντρο του είναι χαραγμένο ένα επτάκτινο αστέρι όπου αναγράφεται στην ελληνική γλώσσα η φράση: «150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1864-2014», το όνομα της χώρας έκδοσης, «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», και το ανθέμιο (έμβλημα) του νομισματοκοπείου του ελληνικού κράτους. Στα διαστήματα μεταξύ των άκρων των ακτινών του αστεριού εμφανίζονται τα σύμβολα των Ιονίων Νήσων.

Η ειδική τεχνική ακριβείας που χρησιμοποιήθηκε στον επιχρωματισμό του κέντρου του νομίσματος αποδίδει την μορφή Αρχαίου Ελληνικού Ναού και του κλασικού αρχαιοελληνικού μοτίβου σε γαλάζιο και λευκό χρώμα, προσδίδοντας έτσι στο νόμισμα αυτό μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική προσέγγιση.

http://www.coinsclub.gr/2euro-greece-eghromo-enosi-ionion-nison-2014.html

You may also like

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *