Θησαυροί

Αρχαία νομίσματα από τη Μακεδονία

Χρυσός στατήρας (8,59 γρ.) του Φιλίππου Β'. Στη μία όψη εικονίζεται ο Απόλλωνας με δάφνινο στεφάνι και στην άλλη αναβάτης σε άμαξα που σέρνουν δύο άλογα. Σε αυτή την όψη υπάρχει η επιγραφή ΦΙΛΙΠΠΟΥ. Χρονολογείται 340 / 336-328 π.Χ. Από την ιστοσελίδα του Gorny & Mosch που το τιμολογεί στα 3.000 ευρώ. Νομίσματα αυτού του τύπου υπάρχουν και στην Αθήνα, στο Νομισματικό Μουσείο.

Πριν από μερικές μέρες διαβάσαμε στον Τύπο για την ανακάλυψη αρχαίου τάφου με νομίσματα και κομμάτια χρυσού στην περιοχή της Νέας Ζίχνης Σερρών. Ο τάφος βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής υπαίθριου θεάτρου από τη δημοτική αρχή. Στην περιοχή υπάρχουν πολλοί τάφοι, δήλωσε ο δήμαρχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τα νομίσματα παραδόθηκαν στην ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Είναι η Εφορεία που διενήργησε την ανασκαφή και στην Αμφίπολη, από την οποία δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής περισσότερες πληροφορίες για τα νομίσματα και τον τάφο της Νέας Ζίχνης.

Στην ανασκαφή της Αμφίπολης βρέθηκαν, όπως ανακοινώθηκε, νομίσματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον τρίτο και δεύτερο αιώνα π.Χ. Αρχαία νομίσματα της Μακεδονίας που έφτασαν με κάποιο τρόπο σε ξένα χέρια πωλούνται σε δημοπρασίες στο εξωτερικό. Πρόσφατα ο γερμανικός οίκος Gorny & Mosch ανακοίνωσε ότι διαθέτει νομίσματα από την εποχή του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου από την περιοχή της Αμφίπολης, εκμεταλλευόμενος προφανώς το κύμα της δημοσιότητας που είχε σηκώσει η ανασκαφή το περασμένο καλοκαίρι.

Στη φωτογραφία χρυσός στατήρας (8,59 γρ.) του Φιλίππου Β’. Στη μία όψη εικονίζεται ο Απόλλωνας με δάφνινο στεφάνι και στην άλλη αναβάτης σε άμαξα που σέρνουν δύο άλογα. Σε αυτή την όψη υπάρχει η επιγραφή ΦΙΛΙΠΠΟΥ. Χρονολογείται 340 / 336-328 π.Χ. Από την ιστοσελίδα του Gorny & Mosch που το τιμολογεί στα 3.000 ευρώ. Νομίσματα αυτού του τύπου υπάρχουν και στην Αθήνα, στο Νομισματικό Μουσείο.

You may also like

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *