Η ιστορική τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 στο Αββαείο του Γουέστμινστερ . Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο – The Royal Mint αποκάλυψε μια σειρά από αναμνηστικά νομίσματα για τον εορτασμό της επερχόμενης στέψης Η σειρά αναμνηστικών νομισμάτων περιλαμβάνει το πρώτο επίσημο πορτρέτο του Βασιλιά Καρόλου με στέμμα, σχεδιασμένο από τον Μάρτιν Τζένινγκς και περιλαμβάνει ένα κέρμα των 50 π. και των 5 λιρών.

Είναι το 1ο νόμισμα που εκδίδεται με τον Κάρολο εστεμμένο και η ζήτηση αναμένεται να είναι τεράστια τόσο από τους συλλέκτες νομισμάτων αλλά και από μη συλλέκτες που απλά θέλουν να «κρατήσουν» τη στιγμή.

Στο νόμισμα αυτό ο Κάρολος Γ’ απεικονίζεται να φέρει το στέμμα Tudor και το οποίο επέλεξε ο ίδιος. Αν και το στέμμα των Tudor καταστράφηκε στη δεκαετία του 1640, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σε προηγούμενα πορτρέτα εστεμμένων βασιλιάδων από τον 20ό αιώνα. Το στέμμα Tudor εμφανίζεται επίσης στο λογότυπο του.

Το αναμνηστικό νόμισμα των 5 λιρών για τη στέψη του Καρόλου Γ’, κόπηκε από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο σε εξαιρετική ποιότητα Αυτό το νόμισμα διατίθεται σε αντιπροσωπευτικό συλλεκτικό Blister η κασετίνα ανάλογα με το μέταλλο και αναγράφονται τα Χαρακτηριστικά της Έκδοσης και κάθε είδους ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’. Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται το. Πορτρέτο του βασιλιά που περιβάλλεται από το κείμενο “F · D · 5 POUNDS ·2023 · CHARLES III · D · G · REX”. Ο βασιλιάς φοράει το στέμμα Tudor – το οποίο καταστράφηκε γύρω στο 1640, αλλά εξακολουθεί να εμφανίζεται περιστασιακά σε πορτρέτα Βρετανών μοναρχών.

Η πίσω όψη φέρει μερικά από τα βασιλικά εμβλήματα που παραδοσιακά συνδέονται με την τελετή στέψης. Στο κέντρο βρίσκεται το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, που χρησιμοποιείται για να στέψουν Άγγλους και Βρετανούς μονάρχες από τον 13ο αιώνα. Δίπλα στο στέμμα βρίσκονται τα σκήπτρα. Στα αριστερά, το σκήπτρο με σταυρό, που αντιπροσωπεύει την περιορισμένη χρονική διάρκεια της Βασιλείας . Στα δεξιά, το σκήπτρο του κυρίαρχου με περιστέρι: το περιστέρι συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα και τον πνευματικό ρόλο του βασιλιά ως επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Στο επάνω μέρος υπάρχει το κείμενο “Η ΣΤΕΨΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ Γ'” με την ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει η στέψη “6 Μαΐου 2023” από κάτω.

Ο Μάρτιν Τζένινγκς σχολιάζει: «Μετά τη δουλειά μου στο πορτραίτο του πρώτου νομίσματος της Αυτού Μεγαλειότητας, χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε μια έκδοση για τη σειρά στέψης. Κάθε λεπτομέρεια πρέπει να είναι σχολαστικά ακριβής, επομένως χρειάστηκε αρκετή δουλειά για να γίνει σωστά. Είμαι περήφανος που είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω ένα σχέδιο που είναι αξιοπρεπές και εορταστικό για αυτήν την ιστορική περίσταση.”

Το νέο, εξαιρετικά συλλεκτικό 50p με το εμβληματικό Αβαείο του Westminster έχει υλοποιηθεί από τη σχεδιάστρια του Royal Mint, Natasha Jenkins. Η Νατάσα εργάζεται για το Royal Mint για σχεδόν επτά χρόνια και αυτή είναι η τρίτη φορά που ένα από τα σχέδιά της επιλέγεται για χρήση σε βρετανικό νόμισμα.

Η Natasha Jenkins, Product Designer στο The Royal Mint, σχολιάζει: «Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε αυτό το έργο. Εμπνεύστηκα να παρουσιάσω το Αβαείο του Γουέστμινστερ καθώς παίζει έναν τόσο εμβληματικό ρόλο στη στέψη, γι’ αυτό επέλεξα να επιλέξω ένα γραμμικό σχέδιο του Αββαείου του Γουέστμινστερ που είναι άμεσα αναγνωρίσιμο σε όλον τον κόσμο, μαζί με το λογότυπο και το στέμμα του βασιλιά Καρόλου…. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επέλεξα ένα γραμμικό σχέδιο, καθώς ήξερα ότι οι το φόντο θα είναι σαν καθρέφτης και το σχέδιο, ανάγλυφο, θα είναι ματ. Στο μέλλον θα μπορώ να κοιτάξω πίσω και να δείξω στα παιδιά μου αυτό το νόμισμα που σχεδίασα για τη στέψη και να νιώθω περήφανη».

Η Rebecca Morgan, Διευθύντρια Συλλεκτικών Υπηρεσιών στο The Royal Mint, σχολιάζει: «Η σειρά Coronation είναι μια γιορτή της Στέψης και της επίσημης παρουσίας του Βασιλιά, επιδεικνύοντας υποδειγματική βρετανική δεξιοτεχνία, με μια σειρά νομισμάτων που είναι διαθέσιμα σε όλους. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που αποκαλύπτουμε το μοναδικό πορτραίτο, καθιστώντας αυτή τη σειρά εξαιρετικά συλλεκτική και ένα υπέροχο αναμνηστικό δώρο μιας τόσο ιστορικής περίστασης.»

Η κυρία Μοργκαν συνεχίζει:  “Το ROYAL MINT κόβει τα νομίσματα της μοναρχίας από την εποχή του Αλφρέδου. Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο έπαιξε ρόλο στις στέψεις για χρόνια, παράγοντας όλα τα νομίσματα και μετάλλια έως σήμερα. Κάθε νόμισμα είναι μια στιγμή στην ιστορία και ένα νέο κεφάλαιο στη βρετανική νομισματοκοπία. Αυτή είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να αναπτύξετε τη συλλογή νομισμάτων σας ή να ξεκινήσετε τη συλλογή για πρώτη φορά.”

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ συγκλόνισε το Ηνωμένο Βασίλειο και

το εξωτερικό. Ήταν στον θρόνο για περισσότερα από 70 χρόνια, καθιστώντας την έναν από τους μακροβιότερους μονάρχες ποτέ. Μετά το θάνατό της, ο 73χρονος Κάρολος Γ’ έγινε βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου με άμεση ισχύ. Το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, οι επίσημες τελετές στέψης θα πραγματοποιηθούν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, όπου έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι στέψεις από το 1066. Είναι παραδοσιακό στην Αγγλία να υπάρχει μεγαλύτερη περίοδος πένθους μετά το θάνατο ενός μονάρχη, που οδηγεί στη στέψη του διαδόχου του θρόνου να μην πραγματοποιηθεί παρά αρκετούς μήνες αργότερα.

 

You may also like

Comments are closed.