Αναμνηστικά

8 Μαρτίου 2013: Ειδικό νόμισμα για την Ημέρα της Γυναίκας στη Νορβηγία

10-krone-stemmeretten-BU

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επανάσταση στη Ρωσία, η ημέρα έγινε επίσημη αργία μετά από εισήγηση της μαχητικής φεμινίστριας Αλεξάνδρας Κολοντάι. Τη δεκαετία του 1960 η νέα ώθηση του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση επανέφερε δυναμικά στο προσκήνιο τη σημασία της Ημέρας της Γυναίκας. Από το 1975 ο ΟΗΕ έχει την ημέρα υπό την αιγίδα του, αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τα δικαιώματα των γυναικών.

Σήμερα έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό ο χαρακτήρας της επετείου, έχει μειωθεί η κοινωνική της σημασία, σε ορισμένες περιπτώσεις εκφυλίζεται σαν ημέρα εξόδου γυναικών, γενικότερα επικρατεί ένα νόημα απλής συμπάθειας και έκφρασης αγάπης για τις γυναίκες, που θυμίζει την ημέρα της μητέρας, ή την ημέρα των ερωτευμένων, χωρίς κοινωνικές διεκδικήσεις και αιχμές.

Ένα νόμισμα με μεγάλη σημασία

Το 2013 η Τράπεζα της Νορβηγίας αποφάσισε να τιμήσει την Ημέρα της Γυναίκας κόβοντας ειδικό νόμισμα για τα εκατό χρόνια από την κατοχύρωση των ίσων πολιτικών δικαιωμάτων στη χώρα.

Τον Ιούνιο του 1913, αρκετά νωρίς σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, στη Νορβηγία κατακτήθηκε το καθολικό δικαίωμα ψήφου και οι γυναίκες απέκτησαν ίσα πολιτικά δικαιώματα με τους άνδρες.

Ακριβώς για να τιμηθεί αυτή η επέτειος των εκατό χρόνων από το σημαντικό  γεγονός εκδόθηκε νόμισμα με ονομαστική αξία 10 krone το οποίο κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου 2013.

Η Τράπεζα της Νορβηγίας κάλεσε μάλιστα επτά καλλιτέχνες να διαγωνιστούν για το σχεδιασμό του.

Το σχέδιο που προκρίθηκε, με περιγραφικό τίτλο «Ενώνοντας δυνάμεις», κατατέθηκε από τη Νορβηγίδα εικονογράφο και σχεδιάστρια γραφικών Siri Dokken. Στην αριστερή πλευρά του νομίσματος απεικονίζονται τέσσερις γυναικείες μορφές με τα χέρια τους τεντωμένα μπροστά σε έναν τοίχο.

Τα τεντωμένα χέρια είναι το κεντρικό μοτίβο και σχολιάζοντάς το η Dokken δήλωνε πως η δημοκρατία είναι ένα κίνημα από τα κάτω και το να ψηφίζεις σημαίνει να ενώνεις δυνάμεις για να μετακινήσεις κάτι, να δημιουργείς την αλλαγή, να μετατοπίζεις τους άξονες και τα κέντρα της βαρύτητας.

ΠηγέςNorges Bank, sansimera.gr

You may also like

Comments are closed.