Ιστορίες

Η ιστορία της ημέρας: Ο λέων της Βενετίας στα Επτάνησα

Venice – Lion at the Arsenal. Nino Barbieri / From Wikimedia Commons

Venice – Lion at the Arsenal. Nino Barbieri / From Wikimedia Commons

Πριν 600 και πλέον έτη, το 1401 η Κέρκυρα κατακτήθηκε από τους Βενετούς οι οποίοι στη συνέχεια κατέλαβαν τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά. Οι Βενετοί τα κράτησαν μέχρι το 1797. Από τον 16ο ως τον 18ο αιώνα στα νομίσματα που παράγονται στο νομισματοκοπείο της Βενετίας για να κυκλοφορήσουν στα Επτάνησα δεσπόζει ο φτερωτός λέων, το έμβλημα του Αγίου Μάρκου.

Πρόκειται για ένα τυπικό χριστιανικό θέμα εικονογράφησης προερχόμενο από την Αποκάλυψη του Ιωάννη όπου το λιοντάρι αναφέρεται ως το πρώτο από τα τέσσερα ζώα που περιβάλλουν το θρόνο του Παντοδύναμου.

Στην πίσω όψη του νομίσματος αναγράφονται, πάντα με λατινικούς χαρακτήρες, τα ονόματα των τριών μεγάλων νησιών – ολόκληρα: CORFV, CEFALONIA, ZANTE, ή σε σύντμηση – ενώ το λέοντα συνοδεύει η επιγραφή S. MARCVS VEN.

Αλλά και τα επόμενα χρόνια, μετά την αποχώρηση των Βενετών, εξακολούθησαν να κυκλοφορούν τα νομίσματά τους. Ο φτερωτός λέοντας εικονίζεται και στο νόμισμα που κόβει το νομισματοκοπείο της Κέρκυρας το οποίο ιδρύεται επί των ημερών της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807). Στην μπροστινή όψη έχουμε τώρα σε προτομή τον λέοντα, που κρατά κλειστό Ευαγγέλιο με τα επτά βέλη – το νέο έμβλημα των Επτανήσων. Γύρω από το λέοντα αναγράφεται το όνομα του νέου κράτους: ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

eptanisos-politeia-leon

Στην πίσω όψη έχουμε την αξία και το έτος κυκλοφορίας του νομίσματος. Αυτά τα νομίσματα κόπηκαν και στην ελληνική γλώσσα.

Το Ιόνιο Κράτος (Ηνωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων) που συστάθηκε το 1815, μετά την ήττα του Ναπολέοντα και την κυριαρχία των Βρετανών στα Επτάνησα, προχώρησε στην κοπή τριών χάλκινων νομισμάτων. Τα νομίσματα αυτή τη φορά κόπηκαν στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου σε μεγάλες ποσότητες.

leon-markus

Όπως βλέπουμε και στην εικόνα στην μπροστινή όψη εικονιζόταν ο ιονικός λέοντας σε αγέρωχη στάση με την επιγραφή ΙΟΝΙΚΟΝ ΚΡΑΤΟΣ και το έτος κοπής από κάτω.

Στην πίσω όψη εικονιζόταν προσωποποιημένη παράσταση της Βρετανίας ως θαλασσοκράτειρας.

Μπορεί να είχε τελειώσει η διοικητική κυριαρχία της Βενετίας όμως το πολιτιστικό αποτύπωμά της ήταν ακόμα έντονο.

Το 2014 με αφορμή την επέτειο 150 χρόνων της ένωσης των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα, το ελληνικό νομισματοκοπείο, τιμώντας το γεγονός αυτό, έκοψε αναμνηστικό νόμισμα των 2 ευρώ.

You may also like

Comments are closed.