ΕκδόσειςΝομισματοκοπεία

Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Κάτω Χωρών -Royal Dutch Mint

Royal Dutch Mint

Royal Dutch MintΟλλανδία – Το  Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Κάτω Χωρών είναι πιθανότατα η παλαιότερη εταιρεία εν λειτουργία στην Ολλανδία. Τα πρώτα νομίσματα κόπηκαν περίπου χίλια χρόνια πριν, στην Ουτρέχτη. Το σημερινό νομισματοκοπείο είναι συνεχώς σε λειτουργία από το 1567 και από το 1807 είναι ο μοναδικός οργανισμός που μπορεί να κόβει και να εκδίδει ολλανδικά νομίσματα. Το νομισματοκοπείο είναι μια ανεξάρτητη εταιρία που το 100% των μετοχών της ανήκουν στο ολλανδικό κράτος και βρίσκεται κάτω από την επιτήρηση του υπουργείου οικονομικών της Ολλανδίας. Το βασιλικό νομισματοκοπείο της Ολλανδίας κατέχει μια καλή θέση στην παγκόσμια αγορά νομισμάτων και κύριες αρμοδιότητες του είναι η κοπή και έκδοση νομισμάτων (ευρείας κυκλοφορίας ή συλλεκτικών) και μετάλλια.

Το Νομισματοκοπείο για το Σεπτέμβριο ανακοίνωσε την έκδοση αναμνηστικών νομισμάτων με αφορμή τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος σε Χρυσό και Ασήμι, Proof και BU, με ονομαστική αξία 5 & 10 Ευρω αντιστοιχως.

 

Χρυσο Proof

Χρυσο Proof

Μέταλλο: Χρυσό
Καθαρότητα: 900/1000
Βάρος: 6,72 g
Διάμετρος: 22,5 χιλιοστά
Ποιότητα:  Proof
Ονομαστική Αξία: € 10
Κυκλοφορία: 1.250 max.
Μέταλλο: Ασήμι
Καθαρότητα: 925/1000 Silver Coins Bosch
Βάρος: 15.50 g 
Διάμετρος: 33,0 χιλιοστά 
Ποιότητα: Proof 
Ονομαστική Αξία: € 5 
Κυκλοφορία: 10.000 max.

 

Ο Ιερώνυμος Μπος / Hieronymus Bosch (Hieronymus van Aken, περ. 1450 – 1516)

Κήπος των ΑπολαύσεωνΣημαντικός Ολλανδός ζωγράφος που έζησε την περίοδο του μεσαίωνα. Στην εποχή του θεωρήθηκε ένας “επινοητής τεράτων και χιμαιρικών οπτασιών” ενώ περίπου στα 1600 ο ιστορικός τέχνης Κάρελ φαν Μάντερ χαρακτήρισε τους πίνακες του Μπος ως “θαυμαστές και παράξενες φαντασιώσεις, συχνά ανατριχιαστικές”. Στον 20ό αιώνα, αρκετοί μελετητές του έργου του Μπος απέδωσαν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωγραφική του και προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις καταβολές της.

Έχει χαρακτηριστεί ως ένας υπερρεαλιστής του 15ου αιώνα ενώ για άλλους, το έργο του αντανακλά απόκρυφες πρακτικές του μεσαιωνικού κόσμου όπως η αλχημεία ή η μαγεία.Τα πιό γνωστά του έργα όπως  “Ο κήπος των απολαύσεων”Η προσκύνηση των Μάγων -1510, Η θεραπεία της τρέλας,  περ.1490, Τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα,  περ.1480,Το κάρο με τον σανό,1495-1500 βρίσκονται στη Μαδρίτη, Μουσείο ντελ Πράδο.  Η Πορεία προς τον Γολγοθά βρίσκεται στη  Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, οι Σκηνές του Πάθους και Ο Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής στην Πάτμο  στη Πινακοθήκη του Βερολίνου και Ο Ακάνθινος Στέφανος, στην Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου

http://www.knm.nl/

You may also like

Comments are closed.