Εκδόσεις

Sovereign, η χρυσή λίρα της Αγγλίας

Συνώνυμη με τον πλούτο και την αξιοπιστία, η χρυσή λίρα της Αγγλίας ή Sovereign, έχει παίξει ηγεμονικό ρόλο στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας και, μέσω της παντοκρατορίας της, σε ολόκληρο τον κόσμο. Γεννήθηκε το 1489, άνθισε και εξαπλώθηκε μαζί με την Βρετανική Αυτοκρατορία, στάθηκε ανθεκτική στα γυρίσματα της ιστορίας και στις διακυμάνσεις της οικονομίας και εδραιώθηκε ως νόμισμα παγκόσμιας αίγλης, το πιο αγαπημένο και το πιο περιζήτητο σήμερα από επενδυτές και συλλέκτες σε όλο τον κόσμο!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Dr Kevin Clancy, Διευθυντής του Royal Mint Museum, «το Sovereign άντεξε στους αιώνες, ριζώνοντας τόσο στις καρδιές όσο και στα πορτοφόλια, καταδεικνύοντας την ανεκτίμητη αξία του, που υπερβαίνει το “χρήμα”.

 

Η «δική μας» Χρυσή Λίρα
Σε μια Ελλάδα που πάσχιζε φιλότιμα να σταθεί στα πόδια της μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, η χρυσή λίρα κατέκτησε μία ξεχωριστή θέση στην ελληνική καρδιά και στο ελληνικό κομπόδεμα, που δεν είχε να κάνει μόνο με την αδιαμφισβήτητη αξία της, αλλά και με τα όνειρα που έθρεψε για «μια καλύτερη ζωή».

Από υστέρημα έγινε αποταμίευση «για ώρα ανάγκης», από πλεόνασμα έγινε σίγουρη επένδυση απέναντι σε ένα «αβέβαιο μέλλον» κι ένα «ασφαλές λιμάνι» απέναντι στον πληθωρισμό… Η κοπιώδης απόκτησή της μετατράπηκε σε αγωνία για τη φύλαξή της, ενώ η κατοχή της διέγειρε τη λαϊκή φαντασία με ιστορίες για λίρες θαμμένες σε κήπους και γλάστρες, συντελώντας σε ένα γοητευτικό «κυνήγι θησαυρού».

Δεν είναι τυχαίο που η «Κάλπικη λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα αναδείχτηκε σε ταινίες-σταθμός του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς αποτύπωσε με τον ιδανικότερο τρόπο τις ελπίδες που εναποτίθενται πάνω σε μια χρυσή λίρα από τέσσερις διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές τάξεις, στην Ελλάδα της δεκαετίας του 60!

Στις μέρες μας, ο πλούτος εξακολουθεί να ζυγίζεται με χρυσές λίρες, ενώ οι οικογενειακές χαρές –γεννήσεις, βαφτίσεις, γάμοι, αποφοιτήσεις– αποκτούν ιδιαίτερη επισημότητα όταν επισφραγίζονται με τις «χρυσές λίρες» που προσφέρει με συγκίνηση κάθε γενιά στην επόμενη.

Φιλοτεχνημένη σε κόσμημα λαιμού για τη νύφη, μια λίρα μετουσιώνεται σε ένα κομμάτι οικογενειακής ιστορίας… Τυλιγμένες με τρυφερότητα σε ένα βελούδινο πουγκί, οι λίρες γίνονται η «μαγιά» για τα πρώτα βήματα της ενηλικίωσης και τις σπουδές… Και η ιστορία συνεχίζεται…

 

Χρυσή αξία «παντός καιρού»
Στην εποχή μας, που δοκιμάζεται πάλι από τα γυρίσματα της ιστορίας και της οικονομίας, κανείς δεν αμφισβητεί το ακλόνητο κύρος της χρυσής λίρας, η οποία δεν έχει χάσει ποτέ την αξία της στη μακραίωνη ιστορία της.

Με τις ανακατατάξεις που φέρνει το Βrexit αλλά και τη γενικότερη οικονομική αστάθεια, εύλογα οι μικροί και μεγάλοι επενδυτές, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δύναμη, στρέφονται στη χρυσή λίρα για την πλέον ασφαλή τοποθέτηση των χρημάτων τους πυροδοτώντας έως και 24% αύξηση στην τιμή του χρυσού (έως τις 29/9/16)!

Μόλις πρόσφατα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι, τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας, περισσότερες ήταν οι χρυσές λίρες που «πωλήθηκαν» στην τράπεζα παρά αγοράστηκαν, επιβεβαιώνοντας την επενδυτική αξία που έχουν προσδώσει στη χρυσή λίρα όλες οι γενιές.

Αλλά και την επιλογή που κάνουν όσοι θέλουν να διατηρήσουν τον πλούτο τους με τη μορφή χρυσού. Σε αντίθεση με άλλες επισφαλείς μορφές επένδυσης, τα χρυσά νομίσματα Sovereign έχουν απτή και διαχρονική αξία παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς συνδυάζουν την ασφάλεια της επένδυσης σε ένα μασίφ πολύτιμο μέταλλο με τη συλλεκτική αξία ενός νομίσματος που διαθέτει απαράμιλλη αισθητική και μοναδικό ιστορικό βάρος.

200 χρόνια Sovereign
Μία λαμπρή επετειακή έκδοση του
Royal Mint
Το 1817, στο πλαίσιο μιας νομισματικής μεταρρύθμισης όπου ο χρυσός υιοθετήθηκε ως ο «Κανόνας» για την εκτίμησης της αξίας, το χρυσό Sovereign αναβίωσε ξεπερνώντας σε ομορφιά και σχεδιασμό το πρώτο νόμισμα που είχε κοπεί το 1489, με εντολή του Ερρίκου Η’, για να απαθανατίσει το γόητρο του βασιλιά και του Οίκου των Τυδώρ.

Το νέο Sovereign του 1817 κοσμήθηκε με την προτομή του βασιλιά Γεωργίου Γ’ στην εμπρός όψη, ενώ η παράσταση του οπισθότυπου με τον Άγιο Γεώργιο που σκοτώνει τον Δράκο (συμβολίζοντας το Καλό που εξοντώνει το Κακό) έχει πλέον περάσει στην ιστορία ως παγκόσμιο αριστούργημα χαρακτικής από το χέρι του Ιταλού Benedetto Pistrucci.

Φέτος, το Sovereign κλείνει τα 200 χρόνια από την αναβίωσή του και το Royal Mint, ένα από τα διαπρεπέστερα παγκοσμίως με ιστορία 1.100 ετών, γιορτάζει την επέτειό του με μία υπέρλαμπρη έκδοση που διαθέτει, εκτός από επενδυτική, αυτόνομη συλλεκτική αξία.

Sovereign 2017
Θησαυρός για μια ζωή
Ειδικά η κοπή του 2017, είναι η επιτομή της νομισματικής ποιότητας και ομορφιάς. Το σχέδιο του Benedetto Pistrucci, που έχει ταυτιστεί πλέον με τον οπισθότυπο του Sovereign, έχει φιλοτεχνηθεί σε ατόφιο χρυσό 22 καρατίων με τις πρωτότυπες μήτρες του 1817, οι οποίες ξαναφτιάχτηκαν από την αρχή, ζωντανεύοντας τον δυναμισμό και την αίγλη της αρχικής χάραξης!

Η γοητεία που ασκεί το αρχετυπικό σχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία… Αφήνοντας πίσω του τη μεσαιωνική απεικόνιση, ο Pistrucci προτίμησε την απόδοση του Αγίου Γεωργίου χωρίς ενδύματα και με μυώδες σώμα, που δεν το «βάραινε» η συνήθης πανοπλία με τις αλυσίδες.

Η ρωμαλέα νεοκλασική αυτή ερμηνεία, εμπνευσμένη από τη διαχρονική ομορφιά των αναγλύφων στις μετόπες του Παρθενώνα, όπου οι ιππείς διατηρούν τα άλογά τους υπό έλεγχο με καινοφανή κίνηση και εκφραστικότητα, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στην αγγλική νομισματοκοπία από το 1800 έως σήμερα!

To εμβληματικό σχέδιο του Pistrucci περιβάλλεται από τον αρχικό «garter» σχεδιασμό του 1817 που φιλοξενεί την επιγραφή «HONI SOIT QUI MAL Y PENSE» (ντροπή σε αυτόν που σκέφτεται άσχημα), έμβλημα του Ιπποτικού Τάγματος της Περικνημίδας, προστάτης του οποίου ήταν ο Άγιος Γεώργιος.

Η εμπρός όψη κοσμείται με την προτομή της Βασίλισσας Ελισάβετ B’ σχεδιασμένη από τον χαράκτη του Royal Mint Jody Clark. Πρόκειται για το πέμπτο οριστικό πορτρέτο της Βασίλισσας Ελισάβετ που εμφανίζεται στα αγγλικά νομίσματα από το 2015. Πρόσθετη συλλεκτική αξία στο νόμισμα προσδίδει το έτος κοπής που για πρώτη φορά στην ιστορία εμφανίζεται στην εμπρός όψη.

Περισσότερα για αυτή την απίστευτη έκδοση: https://goo.gl/jeY506

You may also like

Comments are closed.