ΑναμνηστικάΕκδόσειςΝέας κοπήςΝομισματοκοπεία

Wolfgang Amadeus Mozart-Αναμνηστικά που τιμούν τις Μουσικές Ιδιοφυίες

Η μουσική έχει την ξεχωριστή ικανότητα να ενώνει τους ανθρώπους ή να τους μεταφέρει στο δικό τους ατομικό ταξίδι.Κάθε πολιτισμός στον κόσμο έχει κάποια μορφή μουσικής διασκέδασης και το δικό του πάνθεον μεγάλων μουσικών. Γι’ αυτό το λόγο εμφανίζονται τόσοι πολλοί διάσημοι μουσικοί στα νομίσματα. Από τον Μπραμς και τον Στράους στον Λούι Άρμστρονγκ και τον Στέφεν Φόστερ ή ακόμα τον Σερ Έντουαρτ Έλγκαρ, τα μουσικά θέματα στα χρήματα είναι πάρα πολλά.

Αν υπήρχε ένα σημείο για μουσικούς θρύλους θα συμπεριλάμβανε συνθέτες σαν τον Wolfgang Amadeus Mozart και τον Ludwig van Beethoven Jows από την νεότερη γενιά, καλλιτέχνες όπως ο Bob Marley και ο John Lennon να κέρδιζαν μια θέση σ’ αυτό το μουσικό σημείο. Και τα τέσσερα αυτά άτομα τιμήθηκαν σε διάφορα είδη νομισμάτων. Θα αποτελούσαν μια εξαιρετική αρχή για μια συλλογή κάποιου που ενδιαφέρεται για την μουσική.

WOLFGANG AMADEUS MOZART- ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΦΥΪΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο Mozart ίσως είναι ο μουσικός που τιμάται περισσότερο στα νομίσματα. Γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ και από πολύ μικρή ηλικία έδειξε το ταλέντο του κυρίως στην άρπα και στην σύνθεση. Το παιδί – θαύμα ταξίδεψε με τον πατέρα του και την αδελφή του και υπηρέτησε σαν αντιπρόσωπος του Βιεννέζικου σχολείου. Μετακόμισε στην Βιέννη για να διδάξει και να συνθέσει και παρά το γεγονός ότι εργάστηκε στο βασιλικό ανάκτορο του Αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ ΙΙ, έζησε μέσα στην φτώχεια. Συνέθεσε πάνω από 600 κομμάτια συμπεριλαμβανομένων όπερων, οπερέτων, τραγουδιών, άριων, κουαρτέτων και άλλων.

Το πρώτο από τα 640 εξαίρετα ασημένια νομίσματα των 2 σελινίων τιμώντας την 175η επέτειο από την γέννηση του Mozartεκδόθηκε το 1931 Η β οψη έχει το εικονικό σχέδιο του οικόσημου των 9 Αυστριακών επαρχιών.

WA Mozart-CoinsΟ Mozart έκανε την εμφάνισή του πάλι το 1956 σε ένα νόμισμα των 25 σελινίων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την γέννησή του.Το 1991, το Αυστριακό Νομισματοκοπείο εξέδωσε δύο νομίσματα των 100 σελινίων, ένα των 500 σελινίων και ένα των 1.000 σελινίων για τα 200 χρόνια από τον θάνατό του. Ο πατέρας του Mozart τον συντροφεύει στην β΄ όψη ενός από τα νομίσματα των 100 σελινίων (αυτό προσδιορίζει τα χρόνια που έζησε στο Σάλτσμπουργκ) ενώ στη β΄ όψη του άλλου νομίσματος συνθέτει μόνος του μουσική (αυτό έχει σχέση με το καιρό που έζησε στην Βιέννη).

Στο νόμισμα των 500 σελινίων, βλέπουμε μια εικόνα από την όπερα του Mozart Don Giovanni που δείχνει την αντίθεση μεταξύ της αχαλίνωτης αγάπης για τη ζωή και το μεγαλείο του θανάτου. Ένα από τα πιο διάσημα έργα του Mozart, η όπερα “Μαγεμένος Αυλός” τιμάται στο νόμισμα των 1.000 σελινίων.

1-euro-austriaΟ  Mozart είχε επιλεγεί για την α΄ όψη του νομίσματος 1€, όπου και παραμένει σήμερα.  Το 2006 το Αυστριακό νομισματοκοπείο έκδοσε ένα Proof χρυσό αναμνηστικό των 50€ εορτάζοντα τη 250η επέτειο των γενεθλίων του Mozart. Το νόμισμα του 2006 είναι το τρίτο και τελευταίο νόμισμα της σειράς «Μεγάλοι συνθέτες». Το σπίτι που γεννήθηκε ο Mozart στο Σάλτσμπουργκ «Getreidegasse» απεικονίζεται στην α΄ όψη του νομίσματος, ακριβώς αριστερά στο κέντρο. Στην β΄ όψη απεικονίζονται τα πορτραίτα τριών τετάρτων του Mozart στη δεξιά πλευρά μπροστά και του πατέρα του Leopold στην αριστερή πλευρά πίσω.

Το 2016, τιμώντας την επέτειο των 260 ετών από την γέννηση του σημαντικότατου συνθέτη της  κλασικής μουσικής, το Αυστριακό Νομισματοκοπείο εκδίδει μια συλλογή αφιερωμένη στον Wolfgang Amadeus Mozart2016-WAM-austrian mint

Aυτή η όμορφα σχεδιασμένη ξύλινη κασετίνα, παρεχει το ιδανικό περιβάλλον για την αποθήκευση και την προστασία των 3 νομισμάτων του Μότσαρτ που εξέδωσε το 2016 το Αυστριακό Νομισματοκοπείο. -Με τίτλους  διαφορετικους :Βολφγκανγκ -Το Παιδί Θαύμα,  Αμαντεους -Ο Θρύλος, και Μότσαρτ -η Διάνοια, τα 3 συλλεκτικά νομίσματα ποιότητας Proof, έχουν κοπεί σε Ασήμι 900 και με ονομαστική αξία 20 Ευρώ. Στην κασετίνα υπάρχει ειδική θέση για το Πιστοποιητικό Αυθεντικότητας . Τα τρια Νομίσματα τοποθετουνται σε σειρά έτσι ώστε να διάβαζεται το Wolfgang Amadeus Mozart  – τρεις από τις πιο διάσημες λέξεις στην ιστορία της μουσικής .

You may also like

Comments are closed.