ΑναμνηστικάΕκθέσειςΤα νέα μας

World Money Fair, Βερολίνο 2016

Screen Shot 2016-03-26 at 18.51.22

Κάθε χρόνο, τα νομισματοκοπεία, οι έμποροι νομισμάτων και οι Συλλέκτες  συγκεντρώνονται για την ‘’καθιερωμένη ετήσια επανασύνδεση’’ τους στην Παγκόσμια Έκθεση Νομισμάτων του Βερολίνου. Φέτος, από τις 5 έως τις 7 Φεβρουαρίουμ  η 45η ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Νομισμάτων που φιλοξενήθηκε από το Βερολίνο για 11η συνεχόμενη χρονιά, ήταν μια “Επιστροφή” πολλών μορφών, απο ιστορικής και πολιτιστικής πλευρας, της ανάπτυξης της αγοράς των νομισμάτων.

Η έκθεση συνετέλεσε στην επάνοδο όλων των μελών της τεράστιας παγκόσμιας ‘’νομισματικής οικογένειας’’ σύμφωνα με τον επικεφαλής της έκθεσης Hans Henning Gohrum, που χρησιμοποίησε τη φράση αυτή πολλές φορές για να προσδιορίσει τους επισκέπτες της έκθεσης.

..WMF 2016

Στιγμιότυπα απο την έκθεση….WMF 2016

Σκέψεις για την έκθεση

Αν και δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί ο τελικός αριθμός των επισκεπτών της έκθεσης, φάνηκε ότι η συμμετοχή δεν ήταν τόσο υψηλή όσο το 2013 ή το 2014. Η αίθουσα όμως το 2016 ήταν σαφώς πιο γεμάτη από τον προηγούμενο χρόνο.Με περίπου 330 εκθέτες και πάνω από 15.000 επισκέπτες, τη 45η έκθεση έκλεισε τις πόρτες της και θα τις ξανα-ανοίξει στις 3-5 Φεβρουαρίου 2017. 

The Official Commemorative Editions, Albert Beck

WMF 2016, Olympic Games Coins 1952-2016

Φέτος, λοιπον…

Πολλοί συλλέκτες και μικροί έμποροι συναθροίστηκαν στα εμπορικά περίπτερα για να αποκτήσουν ατομικά ή μαζικά ποσότητες αναμνηστικών νομισμάτων των €2 που κυκλοφορούν, τα πιο ευρέως διαδεδομένα και δημοφιλή νομίσματα που συλλέγουν οι νέοι ευρωπαίοι συλλέκτες. Ουρές ανθρώπων γέμισαν τον διάδρομο στο περίπτερο του Monnaie de Paris ( Γαλλικού Νομισματοκοπείου), διότι  περίμεναν καθημερινά στην ουρά για να αποκτήσουν τα νέα γαλλικά αναμνηστικά νομίσματα των €2 που κυκλοφορούν το 2016 και είναι αφιερωμένα στο τουρνουά ποδοσφαίρου της UEFA.

Άλλοι έμποροι προσέφεραν πολλά διαφορετικά νέα νομίσματα που βρίσκονται σε κυκλοφορία από την Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των Μπαχρέιν, Αίγυπτο, Ιράν, Λιβύη, Μαρόκο, Ομάν και Συρία, καθώς και άλλα έθνη.

Τα νομίσματα της πόλης του Βατικανού του Πάπα Φραγκίσκου, πούλησαν πάρα πολλά κομμάτια σε πολλά περίπτερα. Η αγορά χαρτονομισμάτων σε λιανική και χονδρική πώληση είχε ένα δυναμικό “παρών” στην έκθεση. Οι μεγαλύτερες και πιο τρανταχτές αγοραπωλησίες ξεκίνησαν μια μέρα πριν ανοίξει η έκθεση τη πορτα της στο κοινό.

Connect : coin-magazine.com / Buy :www.coinsclub.gr / Like Us: www.facebook.com/Coinsclub.gr/ Twitter:www.twitter.com/coinsclubgr

Η Δημοπρασία του Kunker ΚΑΙΕΙ

Η δημοπρασία του Rudolph Kunker No 271 στις 4 Φεβρουαρίου επέφερε το συνολικό ποσό των €6,6 εκατομμυρίων σύμφωνα με την εταιρία, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακριβής αριθμός. Η εκτίμηση είναι 38 % υψηλότερη από την εκτίμηση που έγινε πριν από την πώληση, αλλά δεν συμπεριλαμβάνει το τέλος του αγοραστή και το ΦΠΑ που είναι στο 20% με 23% , ανάλογα με το που θα σταλεί το αντικείμενο.

Στις πωλήσεις ξεχώρισε ένα ασημένιο δολάριο Holey του 1813 (ονομαστικής αξίας 5 σελινιών), ένα νόμισμα από την εποχή που η Αυστραλία ήταν αποικία της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό το δολάριο εκδόθηκε στο νομισματοκοπείο της πόλης του Μεξικού σύμφωνα με ένα ασημένιο 8-real νόμισμα του 1777 για τον βασιλιά Κάρολο ΙΙΙ. Σύμφωνα με τον Ken Downie της αυστραλιανής νομισματικής εταιρείας Downies, αυτό το δολάριο χαρακτηρίζει ένα από τα πιο παλιά φιλοξενούμενα νομίσματα, με ένα μόνον νόμισμα του 1776 να προυπάρχει.

Το φιλοξενούμενο νόμισμα και η προσυποσφραγίδα αξιολογήθηκαν ως άριστα (Extremely Fine) από την εταιρεία της δημοπρασίας σε μια αχαρακτηριστα καλή κατάσταση, κυρίως το νόμισμα, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο μεταξύ της κοπής του νομίσματος στην πόλη του Μεξικού και της επείγουσας περιόδου του δολαρίου Holey. Το δολάριο Holey κατάφερε να φθάσει στην τιμή των €230000.

Η εταιρεία Downies αγόρασε το νόμισμα για έναν πελάτη τους στην Αυστραλία και ο Ken Downie δήλωσε ότι το νόμισμα τελικά γύρισε στον τόπο του ύστερα από δεκαετίες που βρισκόταν σε ευρωπαϊκές συλλογές.

Νομίσματα που κόπηκαν στην Γερμανία επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Άλλη μια Ιστορική επιστροφή γιορτάστηκε με μια έκθεση και μια ειδική Εκδήλωση Παράδοσης στις 6 Φεβρουαρίου. Η συλλογή από 42 μήτρες νομισμάτων και 36 μηχανισμούς διάτρησης (punches) του γερμανού κατασκευαστή Otto Beh γύρισαν στην πατρίδα τους για να εκτεθούν στην Αρχειοθήκη Νομισμάτων του Γερμανικού κράτους στο Saxony – Anhalt. Οι μηχανισμοί είχαν χρησιμοποιηθεί για να εκδοθούν κάποια παλιά ιστορικά νομίσματα της Κίνας.

Screen Shot 2016-03-26 at 18.44.57Αυτή η συλλογή προσφέρθηκε πρώτη φορά σε δημοπρασία από τον Kunker το 2012. Με συμφωνία του Kunker και των δημοπρασιών Michael Chou όλα τα κομμάτια αγοράστηκαν και προσφέρθηκαν δωρεάν στο μουσείο, δίχως να αναφερθεί πότε έγινε η δωρεά. Αυτή η έκθεση ήταν η πρώτη παρουσίαση αυτής της συλλογής στην Γερμανία, αν και παρουσιάσθηκαν σαν μέρος μιας έκθεσης νομισμάτων στο Μακάο τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Ο Chou και ο Kunker συνεργάστηκαν και παρήγγειλαν στο νομισματοκοπείο της Σαγκάης να κοπούν ασημένια και χρυσά νομίσματα με τα Panda για να τιμήσουν την έκθεση και τα δυο παραδείγματα Serial No 1 πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας του Kunker, το χρυσό νόμισμα πωλήθηκε για €9250 και το ασημένιο για €2200. Ο διευθύνων επιμελητής του μουσείου Ulf Drager δέχθηκε την δωρεά μαζί με μια επιταγή των χρημάτων που απέδωσε η πώληση των σχετικών αναμνηστικών μεταλλίων. Ο αμερικάνος έμπορος Robert Mish, ο οποίος ήταν ένας από τα μέλη αυτών που έκαναν την δωρεά, ήταν αυτός που παρέδωσε την επιταγή.    

olympic-coin-book-front-coverH έκδοση ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ , Ελσίνκι 1952 – Ρίο το 2016- Αλμπερτ Μπεκ

Beck-Olympic-coins

Εκδόσεις Battenberg.

Ο κατάλογος, μια ιστορική αναδρομή των θεμάτων των Ολυμπιακών Νομισμάτων, περιγράφει και αξιολογεί όλα τα επίσημα Ολυμπιακές νομίσματα που εκδίδονται σε συνεργασία με τις ¨χρες που φιλοξενουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εγκρίθηκαν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τον Beck,  992 επισημες εκδόσεις εμφανίζονται στον κατάλογο. Τουλάχιστον 2.000  δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο, καταγράφει ο Beck διότι πολλά νομίσματα εκδόθηκαν για να αντληθούν κεφάλαια για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

 

You may also like

Comments are closed.